A karácsonyi hazalátogatás dilemmája

0

December van, márpedig minden évben ez az az időszak, amikor talán még azok a határátkelők is hazalátogatnak Magyarországra, akik egyébként a nyarat máshol töltik. Nagy kérdés, hogy idén mi lesz, hiszen a járvány és a vele járó korlátozások alaposan felborították mindannyiunk életét. Te hazalátogatsz?

Az egyébként sem könnyű kérdést tovább nehezíti, hogy amikor ezeket a sorokat írjuk, nem tudni, milyen korlátozások lesznek érvényben Magyarországon december második felében.

A legutolsó hírek szerint a magyar kormány vagy a december 2-i, vagy az egy héttel későbbi ülésén foglalkozik a karácsonyi járványügyi szabályokkal – legalábbis így szól az ígéret.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a minap kifejtette személyes véleményét, ami az, hogy speciális szabályokat kellene hozni a karácsonyi időszakra, ami a találkozásokat is érintené.

„Nem lesz olyan a karácsony, mint az eddigiek voltak. De a találkozásokat nyilván a családok között talán valamivel szélesebb körben is érdemes néhány napra lehetővé tenni” – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter mindehhez még hozzátette, hogy szerinte meg kellene fontoni a beutazási korlátok enyhítését is, hiszen sokan lehetnek olyanok külföldön, akik hazalátogatnának az ünnepekre.

Nem vagyunk járványügyi szakértők, szóval most hagyjuk, hogy vajon jó ötlet-e egy jól láthatóan súlyos járványhelyzetben 10 napot vagy két hetet enyhíteni a szigoron, inkább maradjunk a bevezetőben feltett kérdésnél: te hazalátogatsz?

Amíg gondolkodtok rajta, addig pár külföldi példát arról, ki milyen érvek mentén, hogyan döntött (a példák innen származnak).

Mairead (Schleswig-Holstein, Németország)

„Mint 16 éve mindig, már februárban megvettük a repülőjegyeket. Pakolunk és megyünk, hiszen ilyenkor otthon kell lennünk. Nos, a légitársaság megkímélt minket a döntés kínjától, mert törölte a járatot.

Tizenhét éves lányunk azt mondja, a november nagyon nyomasztó, általában csak az tartja benne a lelket, hogy decemberben pakolunk és megyünk haza. A dilemmánk az volt, hogy ezzel mennyire veszélyeztetnénk másokat. A döntést már nem nekünk kellett meghozni… köszönjük.”

Kate (London, Egyesült Királyság)

„Már lefoglaltuk a repülőjegyet. Hihetetlenül kemény év volt és én tavaly karácsony óta nem láttam a családom. Egyedül élek egy kis londoni lakásban, aminek nincs kertje és a karácsony gondolata mentett meg attól, hogy becsavarodjak.

A tervem az, hogy 10 napra karanténba vonulok és teszteltetem magam, mielőtt hazamennék, aztán otthon még öt napig karanténban leszek és csináltatok még egy tesztet, mielőtt találkoznék a családommal.”

Barbara (Chicago, Egyesült Államok)

„Immár 12 éve élünk az Egyesült Államokban. A karácsonyi hazaút mindig a naptár betonbiztos pontja volt. Egyetlen alkalommal nem mentünk haza, amikor 8 hónapos terhes voltam.

2020 tele volt kisebb-nagyobb programok törlésével. Nemrég a legnagyobb gyerekünk azt mondta, nem baj, legalább karácsonykor hazamegyünk. A könnyei szívszorítók voltak, de idén Chicagóban karácsonyozunk és megpróbáljuk kihozni belőle a lehető legtöbbet.”

Alison (Muscat, Omán)

„Nemrég derült ki, hogy édesanyám beteg, ezért évek óta most először hazalátogatok decemberben és otthon leszek karácsonykor. Úgy gondolom, az utazásom alapvető fontosságú és természetesen betartok minden egészségügyi előírást, karanténba megyek, stb.”

Angela (Kayl, Luxembourg)

„Az, hogy idén nem tudtam hazalátogatni, nagyon nehéz volt. A Zoom-hívások segítettek, de 11 hónap elteltével már nagyon hiányzik a családom. Olyan sok minden nem a terveknek megfelelően alakult idén, a lánybúcsúm, a salamancai esküvőnk, a nászutunk. Sok sorstársamhoz hasonlóan valahogy elfogadtam mindezt, de a család nélküli karácsonyon nem tudnám túltenni magam.”

Cait (Párizs, Franciaország)

„Idén nem látogatok haza, ami egy kemény, de szükséges döntés volt. Szerencsére a családom egészséges és ezekben az időkben ennél többet nem kívánhat az ember.

Idén üdvözlőkártyákat és leveleket küldök nekik, hogy tudják, gondolatban velük vagyok, és nagyon hiányoznak. Remélem, hamarosan ismét lehetőség lesz hazalátogatni.”

Ki tudja, mi lesz karácsonykor, de ez a reklám…

(Fotó: pixabay.com/Holgi)

Share.

About Author

Leave A Reply