A járvány ellenére is 4000-el több az ausztriai magyar

0

Tavaly is többen tértek haza Magyarországra, mint ahányan elköltöztek, legalábbis a hivatalos magyar adatok szerint. Érdekes, hogy ugyan elég sokan tértek vissza Ausztriából, még így is közel 4000 fővel nőtt az ott élő magyarok száma. Az Egyesült Királyságból viszont nem nagyon költöznek haza a határátkelők.

19 300 vs 23 100: az előbbi a Magyarországról tavaly elköltözők, az utóbbi a visszatérők száma, azaz tavaly is folytatódott az a tendencia, hogy többen költöztek haza, mint ahányan elmentek – legalábbis a KSH szerint.

Arra, hogy 20 ezernél kevesebb legyen a friss határátkelők száma, legutóbb 2012-ben volt példa, jegyezte meg a Portfolió. Igaz, a visszatérés is stagnál, szóval a jelek szerint lassan beáll egy tendencia, amit tavaly nyilván valamennyire borított a Covid-járvány.

Az sem újdonság, hogy immár évek óta Ausztria a határátkelők legfontosabb célpontja (Németországot megelőzve), oda tavaly a hivatalos magyar adatok szerint 7200-an vándoroltak ki (ez 250-nel kevesebb, mint 2019-ben).

Talán az sem meglepő, bő egy évvel a világjárvány európai megjelenése után, hogy hazaköltözni is Ausztriából költöztek a legtöbben vissza, amit nyilván segített a szomszédos ország közelsége is.

Az viszont érdekes, hogy Brexit ide, Brexit oda, az Egyesült Királyságból nem költöztek vissza túl sokan – ők vagy maradtak, vagy másik európai országot választottak Magyarország helyett.

Németország

A német statisztikai hivatal (Destatis) adatai tavaly év végén 211 460 magyart tartottak nyilván az országban, ami nagyjából annyi, mint 2019-ben és azt lehet mondani a Portfolió szerint, hogy 2017 óta nincs lényeges változás.

Érdekesség, hogy Németországban már 11 435 olyan magyar állampolgár van, aki ott is született, egyetlen év alatt 1250-nel nőtt a számuk, azaz sok magyar hosszú távra rendezkedett be.

Kissé furcsa és alighanem az adatfelvételnek köszönhető eltérés, hogy míg a németek szerint 13 670 magyar állampolgár vándorolt be az országba tavaly, addig a KSH szerint „csak” 5250. A különbség arra vezethető vissza, hogy a magyar adatok csak azokat tartalmazzák, akik hivatalosan kijelentkeztek, míg a németek mindenkit, aki ott él.

Egyesült Királyság

A brit adatok is sajátosak, hiszen míg a hivatalos adatok szerint 118 ezren élnek a szigetországban, már eddig 131 ezren kértek letelepedési engedélyt, ami ahhoz kell, hogy maradhassanak a Brexit után. Mivel még mindig lehet regisztrálni, így ez a szám is tovább emelkedhet.

Ausztria

A végére hagytuk Ausztriát, ahol tavaly év végén hivatalosan 91 396 magyar élt, ami egy év alatt 3880 fős emelkedés. Mondanunk sem kell, hogy a magyar adatok nem hogy emelkedést, de egyenesen 600 fős csökkenést regisztráltak ugyanezen idő alatt.

Az persze kérdés, hogy a járvány mennyire jelenik meg ezekben az adatokban, miként egyelőre azt sem tudjuk, hogy milyen hatása lesz a határátkelésre általában, főleg, hogy nagyon sokan dolgoztak/dolgoznak olyan területeken (turizmus például), amit súlyosan érintett a járvány.

„Próbálom nagyon nyíltan élni az életem”

Share.

About Author

Leave A Reply