A holland nyúlgyilkos története

0

Akármennyire is szeretjük az ünnepet, a karácsonyi slágereket, egy idő után befigyelhet némi csömör, ilyenkor az ember új kedvenceket keres. A Hollandokk ajánl is egyet.

„Youp van ‘t Hek a holland kabaré egyik legismertebb alajka, egyben rovatvezető az NRC Handelsblad-nál, és a VARAgids-nél. Már 1981-ben megírta Flappie, a nyúl történetét, melyet 2003 óta jegyeznek a Radio 2 Top 2000-es listáján.

A dal egy olyan nyúl eltűnéséről szól, aki ugyan nem lett meg, de halálát legalább véres bosszúval tudta megtorolni a kis gazdája…

Nem éppen karácsonyra való történet, de úgy adódott, hogy Hollandiában a Sinterklaas a legszentebb, és az ő történetéhez amúgy sem igazán lehetett volna semmi érdemlegeset hozzáadni. Elvenni annál inkább, de ez legyen inkább a Zwarte Piet ellen tüntetők problémája…

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Aki viszont ennél is morbidabbra vágyik, az ismerje meg Flappie-ről szóló számot, aki 1961 karácsonyának reggelén egyszer csak meglógott a ketrecéből.

A történet röviden arról szól, hogy a kisfiú hiába keresi a nyuszit, sőt keresteti az egész családdal, az csak nem akar meglenni. Keresték mindenütt, kivéve a pajtában, ahova a fiúnak valamiért tilos volt bemennie.

A karácsonyi vacsorán aztán apa azzal a vicces poénnal áll elő, hogy a finom sült husi Flappieból, a nyusziból készült. Ettől a kisfiú kiborul, és másnap reggel a döbbent anyukáját azzal ébreszti, hogy ne csodálkozzon, ha eltűnt apa az ágyból.

Innentől már nyilvánvaló, hogy a nyúlgyilkos elnyerte méltó büntetését. Talán nem szép dolog elspoilerezni a sztorit, de szerintünk karácsony másnapján alighanem ő főhetett a leveses fazékban…

A zeneszöveg holland tanuláshoz sem utolsó, ráadásul az idegesítő karácsonyi számok közt egész jó arányban játsszák Flappiet a rádiók.

A történet Kraantje Pappie-t, a holland rappert is megihlette. Tavalyelőtt ő is megírta a maga verzióját – immár a nyúl szemszögéből.”

Ha érdekel az a változat is, irány az eredeti bejegyezés!

Te tudod, mi az a holland autónyitás?

Share.

About Author

Leave A Reply