A hétvége legjobb sztorijai

0

Ha az elmúlt két napot (nagyon helyesen) vízparton (esetleg a vízben), kirándulással, a családdal, vagy csak heverészve töltötted és nem kattintottál a Határátkelőre, akkor sincs semmi veszve, mert új kezdeményezésként megmutatjuk, melyek voltak a hétvége (szerintünk és szerintetek) legérdekesebb írásai.

A válogatás alapja egyszerre objektív és szubjektív: szerepelnek benne azok az írások, amelyeket a legtöbben olvastak, és akad olyan is, amely szerintünk érdekes annyira, hogy kis ízelítőt adjunk belőle, vagy csak fontosnak gondoljuk.

Nem fogunk túlterhelni senkit, összesen négy cikkről van szó, mindegyik más dolog miatt érdekes, és mindegyikből egy-egy rövid, reményeink szerint figyelemfelkeltő részletet közlünk.

Vágjunk is bele!

Beszólt a miniszter, gyorsan bele is bukott

Kezdjük azzal a hírrel, hogy Romániában a közlekedési miniszter egy tévéinterjúban beszólt a határátkelőknek. Ioan Rus azt találta mondani, hogy a külföldön dolgozó honfitársai azért a pénzért, amit keresnek, azzal fizetnek, hogy otthon maradt gyermekeik csavargók, feleségük prostituáltak lesznek.

A szociáldemokrata politikus azt is hozzátette, hogy lehet, a kivándorlók 1500 eurót keresnek havonta, de „a felük 700 eurós fizetésért már hazajönne”.

A felháborodás akkora volt, hogy végül Ioan Rus a (most már múlt) héten kénytelen volt benyújtani lemondását Victor Ponta miniszterelnöknek, el is fogadta azt.

A teljes cikket ide kattintva tudjátok elolvasni.

Van, ahol 2000 euró a minimálbér

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a legmagasabb a minimálbér Luxemburgban (1923 euró), a legalacsonyabb pedig Bulgáriában (184 euró). Ez ugye testvérek között is több mint tízszeres különbség.

A lista élén álló országok sorrendjében sok meglepetés nincs, Belgium, Hollandia, majd Németország következik a sorban (1502-1502 és 1473 euróval). Ami a magyar minimálbért (333 euró) illeti, az (noha az utóbbi években emelkedett) még mindig csak a hátulról 5. helyre elég (sorrendben Bulgária, Románia, Litvánia és Csehország van mögöttünk).

Persze soha ne felejtsük el, hogy nem szabad átszámolgatni forintra, hiszen ebből a pénzből az adott országban kell megélni is, és a költségek nagyon mások lehetnek.

Ha érdekelnek a részletek, akkor ide kattints!

Kiss Tibi: először a remény, majd a csalódottság

A kivándorlásról is beszélt (sok egyéb más mellett) a héten egy interjúban a Quimby énekese. Kiss Tibi a Kivándorló blues mögötti érzéseket is megvilágította a Mandinernek.

„Nem az ország sötét, hanem az, ahogy mi, magyarok bánunk vele és egymással” – fogalmazta meg Kiss Tibi, hozzátéve, hogy a dal megírásakor mér elég dühös volt.

„Van ugye először a remény, a bizalom, utána a belassulás. Ezt követi a csalódottság, az apátia, a nihil. Hogy a fene fog ezzel foglalkozni. Belül viszont végig rágott valami apró fájdalom. Az érzés, hogy basszus, mégse lehet szó nélkül hagyni mindent, semlegesnek maradni, kivonulni” – mondta a zenész

A teljes cikket itt olvashatjátok el.

A hét legjobb plakátja

Végül de nem utolsósorban megint bebizonyosodott, hogy egy kép többet mond, mint sok szó. Aligha van olyan, aki ne értesült volna a kormány bevándorlókról szóló plakátkampányáról, amire rengeteg „válaszplakát” született. Ezek egyikét mi is megmutattuk nektek, és mivel ismétlés a tudás édes jó anyukája, ezért most ismét megmutatjuk. Több szó nem is kell…

(forrás: index.hu)

(forrás: index.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply