A hazatérés szabályai

0

Miként a határátkelés, úgy a hazatérés is trükkös dolog, hiszen mindkét irányban igaz, hogy a vágyaink, álmaink legalább annyira meghatározzák a döntésünket, és az arról előzetesen kialakított képet, mint a valóság. Éppen ezért érdemes időről időre megnézni, hogyan vélekednek a hazatérésről azok, akik már meglépték, és milyen következtetéseket vontak le belőle.

Különösen akkor igaz ez, ha a szerző nem is magyar, a tapasztalatai ennek ellenére sokban összecsengenek a magyar hazatérőktől hallottakkal – azaz alighanem mégis van valami közös, emberi vonás ebben a lépésben, így talán a cím sem olyan nagyon túlzó.

Az író-költő Michael O’Loughlin Dublinban született idén hatvan évvel ezelőtt. Maga is sokat élt külföldön, hiszen 1980-ban Barcelonába költözött, majd egészen 2002-ig Amszterdamban élt, főleg fordításból, majd filmforgatókönyveket írt.

Végül 2002-ben költözött haza Írországba, jelenleg Dublinban él feleségével és lányával. Kifejezetten érdekes tehát, miként élte meg a hazaköltözést, melynek szabályait 10 pontban foglalta össze.

1. Ne költözz haza

2. Senki nem vár

Igazán senkinek sincs szüksége a hazatérőkre. Persze mindenki róluk beszél, még külön Diaszpóra Minisztérium is van, de a hazatérni vágyókkal senki nem foglalkozik külön.

Ha csak az Írországot elhagyók, vagy a leszármazottaik kis százaléka gondolna egyet és hazaköltözne, azonnal kitörne a káosz. Ha pedig a külföldön élők nagyobb aránya térne vissza, az állami intézmények összeomlanának.

3.Ne vakítson el a felszín

A reptéri könnyek és mosolyok könnyen megtéveszthetik az embert. Csakhogy az állam egyáltalán nem számolt a hazatéréseddel, az egészségügyi ellátásoddal, a lakhatásoddal, ha idősebb vagy, akkor a korodból fakadó kiadásokkal,

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A hazatérő határátkelő folyamatosan az állam egzisztenciális törékenységére emlékeztet. Idegesíteni és bosszantani fogod a többieket. Megsértetted a határátkelők szent parancsát: maradj távol.

4. Meg se említsd a külföldi tapasztalataid

Hazatérve soha, semmilyen körülmények között ne beszélj a külföldön szerzett tapasztalataidról, vagy bármiről, amit más országban tanultál meg. Nem, nem akarunk hallani a berlini lakbérszabályozásról, vagy a kanadai szélerőművekről. Ha annyira tetszett, miért nem maradtál ott? (Egyébként pedig el ne ismerd, hogy beszélsz idegen nyelve/ke/t, különben gyanús leszel.)

5. Ne szórakoztassanak az abszurditások

Az első időszakban könnyen szórakoztatónak tűnhetnek a hazai abszurd jelenségek, amiket az ember szépen elraktároz magában, hogy aztán majd elmesélje külföldi barátainak.

Mondjuk az iskoláról, amelyik arról érdeklődik, melyik templomba jársz. (Nyilván magyar dolgokat is lehetne hosszan sorolni – HÁ) Nevess, amíg tudsz, de megfizetsz érte. Ezek nem viccelnek. Sose feledd: a hazád lemossa majd a vigyort az arcodról.

6. Készülj fel a leghihetetlenebb pillanatokra

Emlékszel még azokra a rémes osztálytársakra, a nagy önelégült mosollyal, politikusok, ügyvédek, orvosok gyermekeire? Nos, amíg külföldön voltál, szépen megszerezték maguknak az országot. Te meg hagytad.

7. Ne vitatkozz az egészségügyről

Pláne orvosokkal ne, és főleg, ne hozz fel példaként másik országot.

8. Radikálisan értelmezd újra a siker és a kudarc fogalmát

Írországban semmi sem olyan sikeres, mint a kudarc. A társadalom legfelsőbb rétege, a politikában, a médiában, a különböző szakmákban tele van olyan emberekkel, akik következetesen képtelenek voltak elérni bármit, kivéve, hogy nagyjából irányban tartották magukat. Minden egyes kudarc előléptetést eredményezett.

9. Ne higgy a hype-nak

Soha, egyetlen pillanatra se feledd, hogy a PR és az országimázs felszíne alatt ez még mindig egy banánköztársaság, még ha digitális is. Amikor időről időre beüt az elkerülhetetlen válság, akkor nem a társadalom újraszervezése, nem önmagunk újra kitalálása, hanem az elvándorlás az alapreakció. Ám ez egy olyan nyílt titok, amiről nyíltan senki sem beszél.

10. Mindenek fölött: ne költözz haza

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

 

(Fotó: pixabay.com/abendani)

Share.

About Author

Leave A Reply