A hazaköltözés kihívásai

0

Külföldről hazaköltözni nem sokkal könnyebb, mint fordítva, még akkor sem, ha van hova. A Fromázs blog szerzője Franciaországból tart hazafelé, lássuk, mi mindennel szembesül!

„Azt gondoltam, hogy Nantes-ból majd nekivágok az álláskeresésnek és indulok haza, amint akad egy szemrevaló pozíció. Ez meglepően jól is indult, tavasszal találtam is néhány céget, akik az első körös interjút hajlandóak voltak Skype-on megszervezni.

Aztán sajnos rájöttem, hogy a legszerencsésebb esetben – ha valaki gyorsan felvesz – azonnal haza kell költöznöm, viszont rájöttem, hogy két teljes hónapot nem bírok ki a kislányom nélkül. Luxusprobléma, tudom, de számomra akkor is probléma volt.

Ezért maradtunk annál a megoldásnál, hogy kivárjuk az ovis tanév végét itt, aminek július 7-én lesz majd vége és utána indulás. Amúgy sem került sor második körös interjúkra a vágyott pozíciók esetében, úgy látszik mégiscsak van verseny az otthoni munkaerőpiacon, hiába hallani mindenhol a munkaerőhiányról és a kivándorlásról. (…)

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

A költöztető cégek ajánlatai közül az első 3500 euró volt, a második már csak 1800 euró (plusz biztosítás) – mivel volt budapesti irodájuk is. Azt még nem tudom, hogy a furgonbérlés mennyibe fog kerülni, de egy repülőjegy árat mindenképpen spórolunk, mert a férjemnek mindenképp vissza kellett volna jönnie Nantes-ba augusztusban. Hát, így állnak a dolgok.

Aztán arról még nem is beszéltem, hogy mennyi minden adminisztratív intéznivaló áll előttünk. Igazából nem ez a baj, hanem az, hogy semelyik hatóság (akár magyar akár francia) nem ad választ a kérdéseinkre.

Annak ellenére, hogy a franciáknál majdnem mindent el lehet intézni online, ha valami kérdésed van, arra nem válaszolnak, csak küldenek egy nyomtatványt. A francia-magyar admin versenyt most az OEP nyerte meg nálam, mivel onnan kaptam tényleges választ a kérdésemre!

Igaz, hogy háromszor írtam emailt ugyanarról másként fogalmazva, de harmadszorra végre megírták – mindenki figyeljen – hogy a TAJ szám újraaktiválása 1 hetet vesz igénybe és ha az ember személyesen becammog és elpanaszolja, hogy milyen speckó orvosi problémája van, akkor még ezt is meggyorsítják. Mik vannak! De azért ezt az információt alaposan eltitkolják, nehogy örüljünk neki.

Ezután jön majd a NAV-hoz való bejelentkezés – amíg papíron nincs munkám/vállalkozásom –  visszaregisztálni a körzeti orvosokhoz, a mobilszolgáltatókat meglátogatni és még biztos vár rám néhány meglepetés, amire nem gondoltam. Korinát anyukám meghatalmazással beíratta az óvodába, szerencsére az ő helye már megvan!”

A teljes posztot itt találjátok.

Beszélni kicsit madzsarul

Share.

About Author

Leave A Reply