A hazaköltözés egy időutazás

9

Hat Németországban töltött év után Gábor és családja tavaly költöztek vissza Magyarországra. Önmagában a története is érdekes, de számomra a legérdekesebb az volt, hogy hiába költözik haza az ember, valami örökre megváltozik benne és másként látja már a hazáját is.

„Évek óta tervezgetem, hogy írok neked, talán ez egy jó pillanat, hogy összefoglaljam a velem történteket.

Az én történetem 6 évvel ezelőtt kezdődött. Imádtam Magyarországot, a munkámat már annál kevésbé, így hát úgy döntöttem, regisztrálok az egyik szakmai közösségi oldalon.

Nem kellett sokáig várnom, egy fejvadász megtalált egy német munkalehetőséggel. Így belecsaptam egy pályázásai folyamatba, ahol a különböző köröket sikeresen vettem, a vége egy állásajánlat lett.

Az akkor még barátnőmmel (azóta már a feleségem) úgy döntöttünk, hogy belevágunk a németországi életbe.

A cég mindent intézett

Rendkívül egyszerű dolgom volt, a cég mindent, de mindent elintézett, legyen az adminisztráció, lakásbérlés – kaptam egy teljes relokációs csomagot. Nekem csak a munkára kellett koncentrálnom.

A munkaköröm a korábbi munkahelyemhez hasonló volt, így sok újdonság nem ért. Az is gyorsan kiderült, hogy a nem túl megterhelő munka ellenére nem szeretnék egy életen át ott dolgozni.

Túlságosan „langyos” volt és gyorsan rájöttem, hogy Németország a megvalósult szociális piacgazdaság, ahol a munkavállaló az első. Időközben barátnőmmel összeházasodtunk, rengeteg helyre eljutottunk, elkezdtük élvezni a nagybetűs életet.

Miközben eljutottunk a Karib-tengerre, Ausztráliába, az Egyesült Államokba, született két csodálatos gyermekünk és élveztük az életet.

De én valahogy éreztem, tudtam, hogy nem akarom az egész életemet Németországban leélni. Megvolt a célom, amiért jöttem és amint teljesül, haza akartam költözni.

Kinti magyarok

Mi, magyarok hajlamosak vagyunk az egzisztenciális boldogságot összekeverni a boldogsággal. Én kint soha egyetlen igazan boldog magyarral nem találkoztam.

Hányszor olvasok itt a blogon is számtalan olyan bejegyzést, ahol bizonygatják az emberek a boldogságukat, néha egészen abszurd módon, statisztikákkal, képekkel, színházi előadásokkal, szürreális történetekkel.

Nagyanyám mondta mindig, hogy amikor van széklet, akkor nem beszélünk róla, amikor nincs, akkor igen. 🙂

Furcsák vagyunk, mi, magyarok. Az egyik legkomolyabb betegségünk a saját ingatlan. Kiköltözünk külföldre és ha egy lehetőségünk van rá, akkor azonnal röghöz kötjük magunkat és veszünk saját lakást.

Megcáfolnám viszont a negatív sztereotípiákat, ugyanis én kint mindig minden körülmények között csak segítőkész magyarokkal találkoztam, akik segítettek egymáson.

A német szociális háló ellentmondásai

2018-ban közös megegyezéssel felmondtam a cégnél és elkezdtem állást keresni. Német munkanélkülinek álltam, ami még csodálatosabb dolog, mint a németországi munka világa.

A szociális rendszer rögtön a segítségedre kel, ami fantasztikus dolog. Hónapokig a déltengereken, német munkanélküliből – egy magyarnak leírhatatlan élmény.

Viszont csak egy évig élvezheted ezt a földi paradicsomot, azt követően, ha az anyagi helyzeted olyan, akkor magadat kell eltartanod. És itt jön a nagy kérdőjel!

Hogy lehet az, hogy hiába kerestél 4 év alatt több mint félmillió eurót, a német rendszer kiköp? Azt mondja, hogy előbb éld fel a tartalékaidat, aztán eltartunk. A sok bevándorló – köztük magyar – meg van, hogy évekig csüng a segélyeken.

Happy End

Végül szakmán kívül, de Magyarországról kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot, így hazaköltöztünk. Egy percet nem bántam meg az elmúlt évekből. Életem legboldogabb időszaka volt, soha egyetlen helyzetben nem döntenék másképp.

Visszaköltözni Magyarországra olyan érzés, mintha egy érdekes időutazásban vennél részt, vissza a múltba. És ami még megrettentőbb, olyan érzés, hogy már soha, de soha nem fogod magad annyira otthon érezni, mint mielőtt elhagytad a hazádat.

Viszont én most iszonyatosan jól érzem magam itthon és szeretnék sok-sok pozitív energiát átadni a hazámnak!”

„Harapni lehet a feszültséget Budapesten”

(Fotó: pixabay.com/RyanMcGuire)

Share.

About Author

9 hozzászólás

 1. Gábor Juhász on

  Kedves Gábor!

  A mi történetünk eléggé hasonló. Engem is Gábornak hívnak, én is immár 7 éve vagyok – szintén – Németországban, a magyar feleségemmel, és az itt született kislányunkal.

  Örömmel olvastam, hogy milyen jól alakultak a dolgaitok, hogy milyen jó állásod volt, hogy bejártad az egész világot, félmilliót megkerestél 4 év alatt. Ebben sajnos már nincs hasonlóság bennünk. Persze lehet hogy most ettől én leszek a negatív kinti magyar, de tudod, a legtöbben nem úgy jönnek ki, hogy megkapják rögtön készen amire szükségük van. Mi se munkát de lakást, se biztosítást, semmit nem kaptunk. Az első időszakot a nyomorból a nyomorba érkezés jellemezte. A szociális hálótól való függés máig nem szűnt meg, pedig évek óta ezen vagyunk. Diplomát szereztem itt, és most nem vesznek fel vele sehova. A feleségem itthon van a gyerekkel, és akkora lakásra nem telik, amiben a kicsinek saját szobája lehetne.

  Ezeket nem azért írom, hogy rosszul érezd magad, hanem azért, hogy lásd: 100 történetből 99 ilyen.

  A munkanélküli támogatásról pedig sok mindent el lehet mondani azon kívül, hogy tökéletes. Viszont az talán belátható, hogy nem nyaralásra, hanem munkakeresésre van, hogy amíg teljes erőddel munkát keresel (mert a 99 történetben sajnos nem hullik az ember ölébe), addig se ne kopjon fel az állad, se ne kelljen a tartalékaidat felélned. De ebben az időben ha elhagyod az országot és nem adsz be X jelentkezést, és egyébként is felhalmoztál egy kisebb vagyont, akkor jóhogy az mondja az állam, hogy süttesd a hasadat a saját pénzeden..

  Újra megírom: boldog vagyok azért, mert olyan történetek is vannak, mint a Tiétek, hiszen mi is valami ilyent kívántunk / kívánunk magunknak, de ezzel talán a bennünk lévő frusztrációt is megérted.

  Nagyon sok sikert és örömöt kívánok az otthoni újrakezdéshez!

  Barátsággal

  Gábor

 2. Lehet, hogy nem nyaralni kellett volna a munkanélküli segélyből, hanem munkát keresni és spórolni. Pl Izraelben nem is fizetik a munkanélküli segélyt, ha elhagyod az országot. Jogosan.

  • Tudtommal sehol nem fizetik a munkanélkülit segélyt, ha elhagyod az országot. Németországban sem. Csak ahhoz be kell jelenteni, hogy nem tartózkodsz az országban, ezt viszont sokan “elfelejtik” megtenni..

 3. Ez a történet csak nekem sántít? Hol keres bárki több mint 10.000 eurót havonta? Alkalmazottként? Munkaerő kőlcsönzőn keresztűl? Én is azt szeretném dolgozni!

  • Az én férjem is annyit keres kb csak fontban.
   Közgazdász végzettségű, sok éves tapasztalattal, folyamatos továbbképzéssel, contractorkent vagy programozó contractorkent ennél többet is meg lehet keresni. £600/nap a kezdő fizetés.
   Hajrá

  • Ha értesz a szélturbinákhoz és beszélsz legalább angolul, akkor lehet. Tudom, mert én is azt csinálom.

 4. Szívesen olvastam volna arról, ami a cikk címe, amiről, csak egy bekezdést sikerült írni..

  Én Ausztriában élek kerek 7 éve, és ugyan az első pár év elég nehéz volt (főleg a nyelvi beilleszkedés miatt), miután ezen túl voltam, én boldognak éreztem magam és azóta is boldog vagyok. Szerintem a boldogság nem országfüggő. Tenni viszont lehet érte..
  Sokan nem találják a helyüket se itt, se ott, ők mindegy, hogy milyen messzire mennek. (Most egy ideális állapotra gondolok, amikor az embernek van munkája, és meg is tud élni belőle, és úgy sem találja a boldogságot.)

  Az viszont egy hatalmas tévhit, hogy aki külföldön él, annak fenékig tejfel az élete.. Itt is mindenért meg kell dolgozni. El tudom képzelni, hogy van olyan munkahely, ahol ennyi pénzt meg lehet keresni, és az ember csak így beleül a jóba, de akkor aztan tényleg összeteheti a két kezét..

  Nekem úgy hozta az élet, hogy most Magyarországon vannak kisebb- nagyobb munkáim, de még mindig Ausztriában élek, és ezen őrlődök nap, mint nap, hogy vajon érdemes e hazaköltözni vagy sem.
  Reméltem, hogy ebben a cikkben olvashatok majd arról, hogy valójában és őszintén mit érez az, aki ennyi idő után újra otthon él. Minden pozitívumával (barátok, család, környezet) és negatívumával (bürokrácia, pesszimizmus, szegénység) együtt.
  Ez az írás nem győzött meg, nagyon ellentmondásos..

 5. eva lamos on

  igy van sehol nem fizetik a segelyt , hiszen azt sak akkor kapod ha bent elsz az orszagban es munkat keresel itt Candaban 2 hetente kell bekuldened a sajat alairoasoddal a kitoltott lapodat es arra fizetik ki a seglyt,, de nem teheted meg hogy elmesz mivel aki ide belep mindegy Candai vagy csak turista mindenkinek ki kell tolteni egy statisztikai lapot a repulon leszallas elott es azt ugy nevezik vam nyilaTKOZAT de az igazan a belepo emberek statisztikajat merik ,, es ebbol a lapbol egybol latjak ki az aki kiment es mikor jott vissza ,, szoval lebuksz es nem kapsz semmit

Leave A Reply