A határátkelők is kaphatnak oltást Magyarországon

0

Kis túlzással napról napra változik az oltáshelyzet Magyarországon (is). Jó hír, hogy most már annyi az oltás, hogy a Magyarországon élő külföldiek és a külföldön élő, érvényes TAJ-számmal nem rendelkező magyarok is hamarosan beoltathatják magukat.

Egy április végi posztban írtunk arról, hogy a klasszikus „két szék közt a pad alá” esetével kell szembenéznie azoknak a külföldön élő magyaroknak, akik valamilyen oknál fogva (például mert magánbiztosítónál vannak) az adott országban egyelőre nem kapnak oltást, Magyarországon viszont már nincs érvényes TAJ-kártyájuk és nem is akarják „okosba’” megoldani.

Mi is kaptunk olyan levelet, melynek szerzője sajnos nem szerette volna, hogy megosszuk, de a lényege az, hogy ő voltaképpen expatként települt ki egy európai uniós országba, ahol a cége fizeti a magánbiztosítás egy részét.

A helyi szabályok miatt így egyelőre ott nem oltakozhat, ráadásul szabálykövető emberként Magyarországon sem fizeti már a tb-t, így aztán haza sem tud utazni, hogy beoltsák.

Változott a helyzet

Május közepére azonban változott a helyzet, olyannyira, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter Gulyás Gergely bejelentette, először a Magyarországon élő külföldiek, majd a külföldön élő magyarok is kaphatnak oltást.

Ez valószínűleg jó pár embernek okoz majd könnyebbséget, vagy legalább szélesebbre tárja a lehetőségek kapuját – igaz, közben egyre több országban kaphatnak már oltást az ott élő, magánbiztosítással rendelkező expatok.

Mindenesetre örvendetes, hogy a vártnál hamarabb sikerült idáig eljutni, mert pár hete még inkább a nyár második felére tippelte volna az ember a különlegesebb helyzetben lévő határátkelők oltását.

A Magyarországon élő külföldiekkel kezdik

Visszatérve a magyar helyzethez, a hivatalos kormányoldalon olvasható információ szerint az oltást a Magyarországon élő külföldiekkel kezdik, május második felében, míg „a külföldön élő magyarok oltására csak később kerülhet sor”.

„A TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok a regisztráció során kötelesek megadni a név, életkor, e-mail cím, és telefonszám mellett a személyazonosító számukat vagy magyar útlevelük okmányazonosítóját, a személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját, a védettségi igazolvány kívánt kézbesítési címét” – írja a portál.

Mi a helyzet a védettségi igazolvánnyal?

Egy másik elég fontos kérdés az volt, hogy amíg el nem készül az egységes európai védettségi igazolás, addig mi lesz azokkal a határátkelőkkel, akik ugyan beoltatták magukat, de erről olyan igazolásuk van, amit esetleg Magyarországon nem fogadnak el.

Ez nyilvánvalóan a közelgő nyaralások miatt lehet fontos, hogy ne forduljon elő az az abszurd helyzet, hogy egy család nem tud közösen bemenni mondjuk egy étterembe, hiszen a Magyarországon élő fele simán bemehet az igazolvánnyal, míg a hazalátogató (egyébként szintén beoltott) határátkelők nem.

Nos, úgy tűnik, erre is lesz megoldás, hiszen a tervek szerint minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az Európai Unió, az OECD, vagy a NATO tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

Itt tartunk most, május közepén. Kicsit előrébb, mint ahogyan mi korábban gondoltuk volna.

Oltás határátkelőként: két szék közt a pad alá

Share.

About Author

Leave A Reply