A fizikai dolgozóknál a határátkelés a legnagyobb kihívás

0

Egy friss felmérés szerint a munkaerőhiány a versenyszférában a mérnöki tevékenységnél, az ipari ágazaton belül a fizikai munkát igénylő állásokban, a közszférában pedig az orvos, a szakápoló és a közegészségügyi szakértői pozícióban jelentkezik leginkább.

A Szent István Egyetem kutatásában közel 200 vállalatot és intézményt kérdeztek meg és ebből az derül ki, hogy minden második cég esetében 10 százaléknál alacsonyabb a fluktuáció, minden ötödiknél 10-20 százalék, míg minden hetedik vállalat esetében 20-40 százaléknyi munkavállaló morzsolódik le.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

A munkaerőhiány kialakulását minden munkakörben több tényező befolyásolja, de eltérő mértékben – mutatnak rá az elemzésben.

Az átlagbérek folyamatos és gyors emelkedése ellenére a legtöbb nehezen betölthető munkakörben fontos tényező a kevés pénz. Ugyanakkor a fizikai dolgozóknál a külföldi kivándorlás jelenti a legnagyobb problémát.

A válaszadók szerint a kormány a leghatékonyabban a bértámogatási rendszer kiterjesztésével, az adózási és járulékrendszer átalakításával, valamint különféle lakhatási támogatások (építés, munkásszállás, albérlet) alkalmazásával léphetne fel a munkaerőhiány ellen.

„Ákos azt a várost fikázta le, ami befogadott”

Share.

About Author

Leave A Reply