A fény nyomában

0

A Hook-félsziget Írország délkeleti végén nyúlik bele az Atlanti-óceánba. Wexford megyében található, Dublintól 2,5 óra autózásra. Ide látogatott el a Kelta Vándor blog csapata.

„Az egész wexfordi régió és maga a Hook-félsziget is legegyszerűbben autóval fedezhető fel. Megannyi kisebb halászfalu, látnivaló (pl. Loftus Hall, JFK Arborétum), kolostorrom (Tintern Abbey) és erőd (Duncannon Fort) van errefele egymás hegyén-hátán. Az ember mindig felfedez valamit, amiért érdemes megállnia, amikor a félszigetet körbefutó úton, az ún. Ring of Hookon kanyarog. (…)

A Hook Lighthouse ugyanis a világ egyik legrégebben működő világítótornya, ráadásul nagyon keveset változtattak rajta az elmúlt évszázadokban, talán csak a festése lett feltűnőbb.

Fekete-fehér csíkozása a rajta körbefutó kis piros erkéllyel látványra is kitűnik a vad és sziklás tengerparti környezetből, ahol a tarajos hullámokról a frissítő sópárát kicsit erősebb szélben a torony tetejéig is felrepíti a szél!

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Maga a fényjelzés története is izgalmas, ugyanis már az V. században is tűzzel jeleztek innen a hajósok tájékozódásának megsegítésére. Úgy tartják, egy walesi szerzetes, bizonyos Dubhán alapított itt egy kolostort (ami ugyan még kicsivel északabbra volt, mint a mostani világítótorony).

A Waterford fele igyekvő hajósokat segítették a jelzéssel. A Dubhán által gyújtott fényt évszázadokon keresztül életben tartották, majd később az ő tiszteletére nevezték el az egész félszigetet. ‘Dubhán’ ugyanis írül horgot jelent, ami az angol hook szó megfelelője. (…)

Egészen 1977-ig élt a világítótorony melletti kis házban egy toronyőr is a családjával. Később rotációban váltogatták egymást a fényőrzők. 1996-tól automatizálták, ekkor szabadult fel mellette a kis ház, ahol a látogatóközpontot és a kávézót kialakították, és ekkor nyitották meg a nagyközönségnek is.”

A teljes posztot képekkel itt találjátok.

Dublin több, mint a Guinness

(Fotó: facebook.com/ryanscharfphoto)

Share.

About Author

Leave A Reply