A 10 legidegesítőbb dolog Izlandon

0

Mindig csak dicsérő szavakat hallani Izlandról, amelyet egyre több turista keres fel és áradozik róla. Azonban az izlandiak tudják, hogy az ország tele van idegesítő dolgokkal is – ezekből állítottak össze ők maguk egy listát.

#10 Korlátozott termékválaszték

Izland egy kicsi és elszigetelt ország, ahol az időjárás sem túl kegyes a mezőgazdasághoz, így alig terem meg valami. A bárányhúsban, a halfélékben, a tejtermékekben és a gyökeres zöldségekben jól áll az ország, de szinte minden mást importálni kell.

A behozott termékek köre a gyümölcsöktől a ruhákon át az elektronikai cikkekig terjed, és bár minden kapható, a választék nem túl széles, mivel a lakosság korlátozott száma miatt a kereslet sem annyira kielégítő.

A legtöbb termék közül Reykjavíkban lehet választani, de a fővárost elhagyva a felhozatal már jóval gyérebb.

A nemzetközi ízek között így is lehet válogatni, indiai, mexikói, kínai, olasz, vietnámi, török, koreai, japán és még etióp éttermek is nyíltak.

#9 Divattrendek és nemzeti hóbortok

Ilyen szűkös választék mellett egyes termékek olyan divatossá válnak, hogy hirtelen mindenkinek ugyanarra van szüksége – és az el is fogy. Az emberek próbálnak különbözőnek látszani, de inkább csak másolják egymást az idő nagy részében, és ettől mindenki ugyanúgy néz ki – majd a kör újrakezdődik.

Volt, hogy mindenki kraftgallit, egy sötétkék overált vett fel, aztán hódítottak a buffalo cipők. A 80-as években a lábmasszírozó gép volt a divat, majd a SodaStream, aztán az Omaggio váza.

Annyira kicsi a közösség, hogy ha egy trend elindul, gyorsan és mindenkit elér. És persze senki sem akar az lenni, aki kimarad.

#8 Állami italboltok

Nem lehet bármikor és bárhol alkoholt vásárolni. Este 6 után a legjobb lehetőség a közeli bárban vagy étteremben meginni egy pohárkával – igaz, itt ötször többe kerül.

Izlandon az alkohol árusítása állami monopólium, csak az ÁTVR nevű, nemzeti italboltokban lehet. Az adó miatt drágák a piák, így a legolcsóbb megoldás a repülőtéren beszerezni őket.

#7 Nem lehet eltűnni a tömegben

Izland lakossága mindössze 330 ezres. A fővároson kívül a közösségek kicsik, de még Reykjavikban is olyan érzés, mintha mindenki tudna rólad valamit – vagy legalább gyorsan kiderítené.

Ha egy nő lazábban akar viselkedni és kiengedné a gőzt, nem teheti, mert az anyjának a legjobb barátjának a testvére megláthatja, aki aztán elmondja az unokatestvérének, aki a nő legjobb barátja apja, és már kész is a balhé.

Ugyanígy a vakrandinak sincs sok értelme, mert jó eséllyel rokonnal, szomszéddal, korábbi osztálytárssal hoz össze a sors.

#6 Nem lehet elkerülni senkit

A kevés lakos miatt senki sem tűnhet el az életedből teljesen. Egyfelől jó, hogy bármerre járva lehet régi ismerősökbe botlani, másfelől viszont zavaró, ha egy régi főnökről, volt partnerről és annak új családjáról vagy egy furcsa rokonról van szó.

Máshol vannak íratlan szabályok, hogy ne randizz a legjobb barátod exével vagy a testvéred osztálytársaival, ám Izlandon ezek feleslegesek lennének, mert minden közös. Ettől még az ilyen esetek nem válnak kevésbé kínossá.

#5 Elszigeteltség

Ha az emberek egy kicsi és elszigetelt helyen élnek, akkor időről időre eszükbe jut, hogy eltűnjenek. Ám az Atlanti-óceán közepén, messze a kontinenstől, nem lehet csak úgy felugrani egy vonatra, vagy autóba szállni és nekivágni az útnak.

Hajóval el lehet jutni Skóciába vagy Dániába, a másik opció pedig a repülő, amellyel az Egyesült Államok és Európa is elérhető, bár nem olcsó.

#4 A napozás kultusza

Ha kisüt a nap, az izlandiak ki akarják hozni belőle a legtöbbet – és kimozdulnak. Fagyiznak, hegyet másznak, úszni mennek, bicikliznek, kocsit mosnak és szelfiket készítenek nyári ruhákban, vagy mindezt egyszerre. Ha pedig valaki ezeket kihagyja, akkor szörnyen (szinte bűnösnek) érzi magát.

#3 Panaszkodás

Lehetne beszélni az adókról, a bankárokról, az árfolyamról, a politikáról, a hóról, a viharokról, a lakhatási válságról, a turizmusról, de leginkább a folyamatos panaszkodás a legidegesítőbb.

Rendben, sok dolog nem működik jól, és változásra lenne szükség, de gyakran érezni, hogy izlandiak egyszerűen szeretnek panaszkodni, mindenről.

#2 Politika

Ha mégis lehet panaszkodni ez kicsit, akkor hadd legyen a politikáról. Ez ugyanis kezdi kifárasztani az embereket. A 2008-as válság idején a tüntetések után megbukott a vezető párt, aztán egy másik került hatalomra, amely jól is tette a dolgát, de végül visszaszavazták azt, amely a válságért felelős volt.

Az új alkotmányt nem hagyta jóvá a kormány, és minden lehetségesnek tűnő változást a szőnyeg alá söpörtek, újra meg újra.

A Panama-iratokból pedig kiderült, hogy az izlandi politikában a korrupció megszokottá vált, és az emberek kezdenek immunissá válni a témára.

A hatalmon lévők a családtagjaikat és barátaikat juttatják vezető pozíciókba, lehetővé téve, hogy a korrupció folytatódjon, és a nemzetnek mindig legyen mire panaszkodnia.

#1 Az időjárás, főleg a szél

Ennek kell a lista élén állnia, emiatt panaszkodnak legtöbbet az emberek. Bár a hóviharok még mókásak is lehetnek, ha nem kell kimozdulni, és a lakásból egy forró csokoládét kortyolgatva, filmet nézve lehet átélni őket, azonban ha mindennaposak, akkor már idegesítők.

Szintén zavaró, ha napsütésre kel az ember, és ennek megfelelően öltözik fel, de mire elindul, már esik is az eső. Így hát visszamegy egy esőkabátért és gumicsizmáért, de mire újra kimenne, ismét meleg van.

A kabát marad, mert ki tudja, mikor ered el ismét az eső, de a csizmára nem lesz szükség – ez aztán rossz ötletnek bizonyul, mert később havazni kezd. Ilyen egy tipikus őszi nap.

„Szakadnak a szálak, de nem igazán fáj”

(Fotó: pixabay.com/guntakursisa)

Share.

About Author

Leave A Reply