2015 – az év, amikor az EU elkezd szétesni?

0

Nem én mondom, hanem Robin Oakley, aki volt már a The Times, a BBC és a CNN politikai szerkesztője is. A tapasztalt újságíró szerint miközben Európa déli részén továbbra is válságos a helyzet, az Európai Unióra a legnagyobb fenyegetést mégsem ezek az országok jelentik.

Sok uniós politikus tart attól, hogy 2015 lesz az az év, amikor mind az Európai Unió, mind az euróövezet elkezd felbomlani. A gondok forrása ezúttal is Görögország lesz (erről a Határátkelőn is olvashattatok már itt és itt), ám a gondok ennél jóval összetettebbek.

Ott van ugyanis Spanyolország és Portugália, mindkét országban idén választások lesznek. Előbbinél egyre erősebb a Podemos, amely erősen a megszorítások ellen van (melyek egyébként alighanem szükségesek ahhoz, hogy az ország az euróövezet tagja maradhasson), míg Portugáliának egy 78 milliárd eurós mentőöv következményeivel kell szembenéznie, miközben mindkét hagyományos nagy párt vezető politikusai pénzügyi botrányokba keveredtek.

És akkor még nem is beszéltünk Olaszországról, ahol a négy legnagyobb párt közül három – a Forza Italia, az Északi Liga és a komikus Beppe Grillo Öt Csillag Mozgalma – erősen euroszkeptikus.

Ennek ellenére Robin Oakley szerint nem a görögök, a spanyolok, a portugálok vagy az olaszok jelentik a legnagyobb fenyegetést a közös Európa jövőjére, hanem az Egyesült Királyság, ahol – mit ád Isten – idén szintén választások lesznek, melyeken a szélsőségesen bevándorlásellenes UKIP előretörése várható.

Nem véletlen, hogy brit politikai elemzők minden idők egyik legkeményebb választására számítanak, és ha nem sikerül valamilyen kompromisszumot találni a szabad munkavállalás kérdésében az Európai Unión belül, akkor a konzervatív miniszterelnök, David Cameron által keltett várakozásokat komoly csalódás követheti, ami alapjaiban határozhatja meg a 2017-re tervezett brit népszavazás kimenetelét az Európai Unió ügyében.

Mindez komoly fejtörést okozhat más európai vezetőknek, így például Angela Merkel német kancellárnak, aki mindeddig határozottan kiállt a munkaerő szabad áramlásának szentsége mellett – írja Robin Oakley a CNN-en közzétett elemzésében.

Nem véletlen tehát, hogy David Cameron a BBC-nek adott vasárnapi interjúban azt mondta, az Európai Unió szerződéseit is módosítani kell az EU-társállamokból érkezők nagy-britanniai bevándorlásának megfékezésére.

Angela Merkel német kancellár pedig szerdán hivatalos látogatást tesz Londonban, és az előzetes várakozások szerint a tárgyalások legfőbb napirendi pontja a bevándorlás kérdése lesz.

Share.

About Author

Leave A Reply