1918 + 1929 + 1968 = 2020

0

Az eddig is nagyjából egyértelmű volt, hogy 2020 finoman szólva is különleges év. A fenti műveletnek matematikailag nincsen semmi értelme, de ha a történelmet nézzük, akkor annál inkább.

Csak az Egyesült Államokban több mint 100 ezer ember veszítette életét pár hónap alatt a járványban.

Több mint 40 millió ember van munka nélkül.

Az elmúlt egy hétben már a járványt is háttérbe szorították az amerikai nagyvárosokban tapasztalt, nem ritkán erőszakba forduló tömegtüntetések képei. A demonstrációk azért törtek ki, mert Minneapolisbam egy rendőr megölt egy George Floyd nevű fegyvertelen afrikai amerikai férfit.

És akkor most nézzük csak meg a fenti számsort még egyszer!

1918 – egy vírus elszabadul és több hullámban sok millió (nincsenek pontos adatok, a legóvatosabb becslés is 21 millió áldozatot mond) embert öl meg.

1929 – az összeomló gazdaság világszerte sok tízmillió embert dönt szegénységbe, a nagy válságból hosszú évekig tart a kilábalás

1968 – rengeteg amerikai megy az utcára, hogy a faji egyenlőtlenség és a vietnami háború ellen tüntessen. A tiltakozások zavargásokhoz vezetnek. Európában is vannak tüntetések.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Nos, a történelem nem sokat vacakolt, úgy döntött, 2020 első felére mindezt egy csomagban megkapjuk.

Ez persze nem valamiféle fatális véletlen, inkább arról van szó, hogy a megoldatlan problémák nem tűnnek el attól, hogy a szőnyeg alá söpörjük őket – jegyezte meg a CNN-en írt cikkében Jonathan Rosenberg, a Hunter College amerikai történelem professzora és Manu Bhagavan, ugyanazon intézmény világtörténelemmel és emberi jogokkal foglalkozó tanára.

„Amit ma az utcákon látunk, az az amerikai tagadás eredménye, azé, hogy képtelenek vagyunk szembenézni a múlttal és tanulni belőle. Amerikában súlyos hagyománya van a faji üldözésnek és elnyomásnak és ezt túl sokan túl sokáig nem voltak hajlandók tudomásul venni. Így most egy szédítő mélység peremén találtuk magunkat” – írták a szerzők.

Most pedig a szembenézés közös kudarcának súlyos következményeivel kell szembesülni. Ameddig ez nem történik meg, addig a két professzor szerint a jövőtől sem lehet jobbat várni.

“Szürreális az egész” – helyzetjelentés Minneapolisból

Share.

About Author

Leave A Reply