Visszaszívott az osztrák cigi

2

Az új osztrák kormány úgy döntött, visszavonatná a tavaly elfogadott, idén májusban érvénybe lépő törvényt, ami Ausztriában is betiltaná a dohányzást az éttermekben és a bárokban. A felháborodás mindent elsöpörni látszik.

A bécsi törvényhozás tavaly fogadott el egy szigorításról szóló törvényt, amely májusban lépett volna életbe, a decemberben alakult új kormánykoalíció kisebbik pártja, a szélső-jobboldali Osztrák Szabadságpárt azonban megpróbálta visszavonatni a jogszabályt.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A hír hallatán az Osztrák Orvosok Szövetsége aláírásgyűjtésbe kezdett. Kevesebb mint 72 óra alatt elérték a 100 ezres határt, ami ahhoz szükséges, hogy a parlament foglalkozzon az üggyel.

A petíciónak akkora sikere volt, hogy az aláírások online felvitelekor túlterheltség miatt két órára le kellett állítani a belügyminisztérium szervereit.

Ausztria az utolsó európai országok egyike, ahol még rá lehet gyújtani az éttermekben és bárokban. Az országban évente mintegy 13 ezren halnak meg dohányzással összefüggő betegségben.

Tíz érv Ausztria mellett

(Fotó: flickr.com/Hernán Pinera)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Szilveszterkor Ausztriában jártam, és a hotelünk előterében ütött meg mindenkit a cigiszag – volt ugyan egy dohányzósarok, de nem volt elkerítve, se szellőztetve. Mondanom se kell, az egész hotelt átjárta az áporodott füstszag. Aztán szilveszter estéjén elmentünk a helyi faluvégi diszkóba, ahol szintén vágni lehetett a füstöt – mint régen a magyar diszkókban, volt is nosztalgia. És mindannyian csak néztünk egymásra – hogy lehetnek az osztrákok ennyire elmaradottak?

  2. Az okai: Erősek a polgári kezdeményezések Ausztriában ± hasonló habitusúak mint mi, magyarok.

    Ez a szomorú eredménye.
    A józan ésszel, és a tudományos érvekkel teljes a kollektív szembenállás.

    A napi dohányzók a populáció 25% át teszik ki. Sehol az EU ban nincs ilyen sok dohányos!

    (± csak Magyarországon, de ez is azért van, mert nagyon hasonló az Habitus, mint már írtam.)

Leave A Reply