Világsztárok búcsúturnéi

0

„Hoztam egy döntést, ez lesz az utolsó fellépésem” – jelentette be visszavonulását Elton John. Persze, mi ebben az újdonság, tehetnénk fel a kérdést, több napos hír már. Csakhogy a mondat nem most, hanem 1977-ben hangzott el.

A búcsú nem mindig jelent valódi elköszönést a sztároknál, ahogy ezt azok a rajongók is igazolhatják, akik könnyes búcsút vettek kedvencüktől egy hatalmas és drága búcsúkoncerten, hogy aztán azt figyelhessék, ahogy az idol következő turnéja beindul.

Akkor hát mit kezdjünk azokkal a visszavonulást bejelentő nyilatkozatokkal, amelyek az elmúlt hetekben születtek? Elton John, Paul Simon, Ozzy Osbourne, Neil Diamond, Slayer – ezek a döntések most hosszabb megfontolás után születtek és komolyabbnak tűnnek.

Elton John Farewell Yellow Brick Road turnéja 2021-ig tart, a 74. életévét tölti be addigra. Miközben a múlt évben komoly egészségügyi figyelmeztetést is kapott.

Paul Simon 76 éves és azt mondja, Vincent N’Guini, a gitárosa halála volt a döntésének egyik mozgatórugója.

Ozzy Osborne 69 éves és hosszú ideje nem kíméli magát. Mindhárman terveznek egyedi fellépéseket még a búcsúturné után.

Neil Diamond 77 éves, ő nem búcsúturnét, hanem azonnali visszavonulást jelentett be, miután Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála.

Tényleg úgy néz ki, hogy ezúttal a bejelentések komolyak, de nézzük mi volt eddig!

Elton John, az 1977-es bejelentés után alig egy évvel turnéra ment és 20 éven át évi 75 koncertet adott. Ha cinikusak lennénk, azt is mondhatnánk, hogy egy búcsúturné bejelentése gazdaságilag élénkítő hatású, a jegyárakat legalábbis nagyon meg tudja emelni.

Ozzy Osbourne 1992-ben jelentette be először, hogy nem lesz több turné, ezt 3 év múlva a Nyugdíjba vonulni szívás című turné követte. „Nagyon türelmetlen lettem. Az volt a szokásom, hogy odamegyek a frigóhoz, kinyitom, megnézem mi van benne, aztán becsukom. Egy tucatszor is egy nap” – mondta akkor.

Barbra Streisand hattyúdala a 4 napos LA és New York koncert lett volna 2000-ben, a jegyek 2500 dollárba kerültek. Ő 6 évvel később már újra turnézott.

A Mötley Crue tagjai ügyvéd előtt írtak alá szerződést arról, hogy ezen a néven többet nem lépnek fel. Utolsó fellépésük 2015 szilveszterén volt és ezzel vége. (Egyelőre…)

Cher 2002-ben kezdte el a búcsúturnéját, nagyon erősen bizonygatva rajongóinak, hogy „ez tényleg az”. Persze, hogy nem az volt. A 2014-es turnéjával már így viccelt: „búcsú, búcsú, búcsú turné”. Azóta egyébként hivatalosan nem turnézott, csak éppen most foglalt helyszínt és időpontot néhány fellépésre LA-ben és Washingtonban.

Az Eagles már rögtön az első búcsúturnéját elviccelte: Búcsú I.-nek nevezték el. Az énekes, Glenn Frey azt mondta, „Van ebben egy kis őszinteség, hogy így neveztük el. A Búcsú I.-et hamarosan követheti a Búcsú II.”

A Kiss viszont még ennél is tovább ment, már a 2000-es búcsúturné alatt meggondolták magukat a banda tagjai, és a rajongókra hivatkozva tovább mennek tovább.

(Fotó: facebook.com/EltonJohn)

Share.

About Author

Leave A Reply