A világ legnagyobb homokszigete

0

A világ legnagyobb homokszigete Ausztráliában található, méghozzá a Fraser Island, ahol az Ausztrália Atól Z-ig blog szerzői kalandoztak egy nagyot kontinenskerülő útjuk vége felé.

„Ismét egy legnagyobb a világon típusú hely. És nem is akármilyen. Rengeteg fantasztikus dolgot olvastunk már erről a szigetről, ami Brisbane-től 250 km-re északra található, és ebből kifolyólag a brisbane-iek egyik kedvenc nyaralócélpontja.

Mivel mi július közepén, azaz télen érkeztünk meg a szigetre, szerencsére nem kellett attól tartanunk, hogy teltház lesz. Ellenben karácsony és egyéb ünnepek tájékán simán megtelhet a sziget, ami igencsak élvezhetetlenné teszi az egész élményt, hiszen ide leginkább azért jön az ember, hogy kicsit kint legyen a természetben, minél kevesebb emberrel.

A sziget maga olyan 120 km hosszú és 20-30 km széles, a közepén meg aztán minden van: eukaliptusz erdők, esőerdők, mangrove mocsarak, homokdűnék, vulkanikus kövek.

Ilyen különleges flórával egészen biztosan egy homoksziget sem büszkélkedhet. Itt is leginkább annak köszönheti Fraser ezt a fantasztikus növényvilágot, hogy a homokban megtalálható egy mycorrhizal nevű gombafaj, ami olyan tápanyagot bocsájt ki magából, amit a növények aztán fel tudnak használni és meg tudnak telepedni még az egyébként tápanyagban gyér homokon is.

Szóval már nagyon vártuk, hogy megnézzük személyesen is ezt a szigetet. Az egyetlen félelmünk a szigettel kapcsolatban az volt, hogy mivel tényleg az egész sziget homok, ezért kizárólag 4×4-es terepjárókkal lehet rajta közlekedni.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Pufi azért elég jól bebizonyította a körutunk során, hogy rendelkezik néminemű terepjárási képességekkel, de tartottunk tőle, hogy azért a Fraser Island-be beletörhet a bicskája, azaz a futóműve, esetleg a terepváltója, vagy akár a kipufogója. Viszont ezt csak úgy tudtuk kideríteni, hogy belevágtunk ebbe a kalandba is.

A szigetre való átjutás is kifejezetten izgalmas, ugyanis már a komphoz is csak úgy lehet bejutni a homokos strandon, hogy le kell ereszteni a kereket. A komp konkrétan már elindult a sziget fele, mikor meglátott minket csapatni a homokban felé, és nagyon jó fej módon gyorsan visszatolatott értünk.

Mi meg azzal a lendülettel ugrattunk fel a platón, nagyon lendületes belépőnk volt a többi giga fullos, mindennel felszerelt Pajerók, Hiluxok közé, konkrétan minden szem ránk szegeződött egy pár másodpercre.

Innen kezdett melegpite lenni a helyzet, mert amint megérkeztünk a szigetre és lenyitották a platót, az összes terepjáró maxigázzal indult neki a több, mint 100 km hosszú homokos partszakasznak. Mintha az életükért küzdöttek volna.

Aztán amint ránk került a sor, megértettük a nagy sietség okát: a homok elképesztően tapadt, és amint felengedtem a gázról a lábam, azonnal elkezdett Pufi besüllyedni a homokba. Úgyhogy nem volt mese, vissza kettő, padlógáz, és igyekeztünk lépést tartani a profikkal. (…)

A kempinghelyünk elfoglalása után már nyilvánvalóvá vált, hogy a szigetre szánt 2 nap bizony csak kevés helyszín meglátogatására lesz elegendő. Mivel mi alapjában véve inkább az erdőket preferáljuk, mindkét napra olyan autós túrákat terveztünk be, ahol a sziget belsejében megtalálható dzsungeleket és tavakat tudjuk meglátogatni. (…)

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

Másnap kora reggel ismét fantasztikus napfelkeltében volt részünk, minden egyes ilyen alkalommal, amikor rávettük magunkat a nappal együtt való kelésre, szívből örültünk a döntésünknek.

Kissé szomorkásan csapattunk fel a visszafele tartó kompra, és nem csak a lopás miatt, hanem azért is, mert még nagyon szívesen maradtunk volna akár egy hetet is a szigeten. Az északi részre egyáltalán nem maradt időnk, rengeteg felfedeznivaló élmény maradt még hátra. Nincs mese, ide is vissza kell majd térnünk hamarosan…”

Akit további részletek is érdekelnek, vagy jó sok fényképet nézegetne, az ne habozzon, irány az eredeti bejegyzés!

Share.

About Author

Leave A Reply