A világ legextrémebb repülőterei

0

Az északi vadonoktól az elszigetelt Húsvét-szigetekig sok reptérnek van hihetetlen elhelyezkedése, hiszen lassan már bárhová el lehet jutni repülővel. Íme a 12 leg!

A legdélibb

Van egy katonai reptér a Déli-sarkon, ahová civil természetesen nem repülhet. Akad még néhány, tudományos expedícióknak létesített leszállópálya is az Antarktiszon, amelyek közül párra alkalmilag charter járatok is leszállhatnak turistákkal.

De állandó, polgári repülőtér a legdélebben Chilében van, a Guardiamarina Zañartu, Puerto Williamsben. Egy kis helyi légitársaság, az Aerovivas DAP repül ide a patagóniai Punta Arenasból. Egy közeli argentin város reptere a régió igazi légiközpontja, az nemzetközi járatokat is fogad.

A legészakibb

Kanadában, az Ellesmere sziget északi végén az eszkimók területén van egy katonai repülőtér. Ide civilek nem jöhetnek, nekik a Svalbard repülőtér a legészakibb reptér, a norvég szigetvilágban, félúton az Északi-sark és az európai szárazföld között. De az oroszok szálltak már le egy Antonovval az Északi-sarkon is.

A legelszigeteltebb

A Moai szobrok miatt a Húsvét-szigetekre folyamatosan áramlanak a turisták, ezért szükség van itt egy reptérre. A Mataveri Nemzetközi Repülőtérhez legközelebb eső légikikötő 2603 km-re van Francia Polinéziában, az anyaország (Chile) legközelebbi reptere pedig 3759 km-re, Santiagóban.

A legmagasabban fekvő

Ez a 2012-ben átadott Daocheng Yading Kínában, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy az öt legmagasabban fekvő reptérből négy az ázsiai országban található. Egy kopár fennsíkon, 4411 méter magasan helyezkedik el.

A legalacsonyabban fekvő

Izraelben a Holt-tenger a Föld felszínének legalacsonyabb pontja. A Bar Yehuda repülőtér pedig itt helyezkedik el, 378 méterrel a tengerszint alatt. Más kérdés, hogy nincs rendszeres légiforgalma.

A legnagyobb

A szaúdi King Fahd nemzetközi repülőtér a legnagyobb a maga 78 ezer hektáros területével. Ám az utasszámot tekintve nem ez a legnagyobb, hanem az Atlanta-Hartsfield az USA-ban, a maga 104 milliós utasforgalmával és 898 356 fel- és leszállásával.

A legmagasabb pont

Minden reptér legmagasabb pontja a légiirányító-torony. Kuala Lumpurban a Tower West 133,8 méter magas, ezzel világelső.

A legmelegebb

A Közel-Kelet a legmelegebb repülőterek hona. 2017 júniusában például 54 fokot mértek Irán Ahvaz repülőterén.

A leghidegebb

Hol máshol, mint Szibéria mélyén, Jakutföldön van a világ leghidegebb pontja. A rekordhőmérséklet -67,7 fok volt Jakutszk repterén, ahogy a városban a téli átlaghőmérséklet -39 fok körül alakul.

A legrövidebb kifutópálya

A rendszeres forgalmat bonyolító repterek közül a Holland Antillákon, Saba szigetén van a legrövidebb kifutópálya. A vulkanikus sziget egyetlen lapos részén, egy hegyen épült és az egész olyan, mint egy nagyobbacska terasz. A pilótáknak különleges jogosítvány kell ahhoz, hogy itt leszállhassanak.

A leghosszabb kifutópálya

A tibeti Qamdo Bamda repülőtér dicsekedhet a leghosszabb, 5,5 kilométeres kifutópályával. Azért van rá szükség, mert olyan magasan van, hogy a motor teljesítményét csökkentő légköri viszonyok kompenzálására a repülőgépnek nagyobb lendületre van szüksége a felszálláshoz. Egyébként 2012-ig ez volt a legmagasabban fekvő repülőtér is.

A legboldogabb repülőtér

A finn HappyOrNot cég a világ repterein 25 000 ügyfél elégedettségi kérdőívet töltetett ki és a nyertes: az Exeter repülőtér, az Egyesült Királyságban.

Hova tűntek a londoni metró utasai?

Share.

About Author

Leave A Reply