A világ egyik legkülönlegesebb iskolája

0

Egy olyan iskola, ahová több mint ezerszeres (!!) a túljelentkezés túlzás nélkül nevezhető különlegesnek, pláne, ha a küldetése kifejezetten szimpatikus és pártolandó. Jöjjetek velünk az indiai Uttar Pradesh államba!

A VidyaGyan Leadership Academy egy bentlakásos iskola, aminek különlegessége, hogy a vidéki szegénységből próbál meg kiemelni tehetséges gyerekeket.

Nincs könnyű dolga, hiszen a szegénység nagy, miként a tehetséges gyerekek száma is. Aligha lehet véletlen, hogy az évi 200 helyre 250 ezren (igen, nem tévedés, negyedmillióan!) jelentkeznek.

Elitképzés ingyen

Nem csoda persze, hiszen a Shiv Navar Alapítvány által működtetett oktatási intézmény teljesen ingyenesen kínál olyan színvonalú elitképzést, amit egyébként csak a leggazdagabbak engedhetnek meg a gyerekeiknek.

Az alapítvány kuratóriumának egyik tagja, a „civilben” üzletasszony Roshni Nadar Malhotra a brit BBC-nek azt mondta, az iskolát az indiai magániskolák mintájára hozták létre, márpedig ezek szinte egyenes belépőt jelentenek a legjobb egyetemekre.

A VidyaGyan viszont csak a nagyon tehetséges ÉS nagyon szegény gyerekeknek van fenntartva. A feltételek között szerepel, hogy a család éves jövedelme nem haladhatja meg az 520 ezer forintnyi rúpiát, és az iskola ezt olyannyira komolyan veszi, hogy rendszeresen ellenőrzi az életkörülményeket, nehogy nem rászoruló gyerekek is bekerülhessenek.

A bekerülés menete

Már csak a túljelentkezés mértéke miatt szinte a lehetetlennel határos bejutni. A 250 ezer jelentkezőt először felezik, a 125 ezer továbbjutó írásos teszten vesz részt – írta a csalad.hu.

Az eredmények alapján az első 6000 tanuló jut tovább, akik újabb tesztet írnak, közülük sokat már ekkor meglátogatnak, hogy meggyőződjenek a családok életkörülményeiről.

Az iskolába végül minden évben 200 gyerek kerül be, ők amellett, hogy ingyen tanulhatnak, teljes ellátást, ruhát kapnak. A VidyaGyan szakemberei kifejezetten figyelnek arra, hogy lehetőleg minél változatosabb vallási hátterű gyerekek érkezzenek minél több kasztból.

(Fotó: vidyagyan.in)

Share.

About Author

Leave A Reply