Veszélyes méreteket öltött az elvándorlás

0

A képzett, fiatal munkaerő elvándorlása az életminőség romlásához és a hazai össztermék (GDP) csökkenéséhez vezethet. A legrosszabb helyzetben az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott tagállamok, köztük Magyarország, vannak.

A bonni Munka Jövője Kutatóintézet (Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit – IZA) adatai szerint a 2004 óta csatlakozott kelet-közép-, és kelet-európai európai országok (a balti államok, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, illetve a 2007 óta tag Románia és Bulgária) állampolgárai közül jelenleg 5 millióan élnek a nyugati uniós tagországokban.

Több új EU-tagországból a munkaképes korú népesség igen jelentős része vándorolt ki a nyugati társállamokba, Litvániából például 9 százalék, Romániából 10 százalék.

Az IZA kimutatta, hogy a határátkelés nagy munkanélküliség közepette „szelepként” hat, a 2004-ben csatlakozott országoknál hosszú távon csökkenti a munkanélküliséget, de csupán 0,05 százalékponttal. Ugyanakkor emeli a bérszínvonalat, például Lengyelországban 2,4 százalékkal, Magyarországon például 0,6 százalékkal, Csehországban 0,3 százalékkal.

Gondot okozhat ugyanakkor, hogy a nyugati tagállamokba kivándorolt munkavállalók 83 százaléka közép- vagy felsőfokú végzettségű. Jelenleg például 2 millió román él más EU-tagországban, köztük sok kutató, informatikai szakember, orvos és ápoló.

„Ha nem sikerül megállítani az agyelszívást, akkor a folyamat hátrányosan befolyásolhatja a hazai lakosság egészségi állapotát és életminőségét” – figyelmeztetnek az IZA kutatói, akik Lengyelország, Szlovákia és más országok esetében is tapasztaltak az agyelszívásra, vagyis a legmagasabban képzett rétegnek a kibocsátó országban negatív folyamatokat kiváltó elvándorlására utaló jeleket.

Az uniós munkavállalás egyik hosszú távú következménye a GDP csökkenése: az IZA becslése szerint Bulgáriában és Romániában 4,7 százalékos lehet a csökkenés, a nyolc másik érintett tagországban pedig átlagosan 1,3 százalékos. Az elvándorlás „egyértelműen azzal a kockázattal jár, hogy ‘kiüresedik’ a hazai munkaerőpiac” – írták a független kutatóintézet szakértői. (MTI)

Share.

About Author

Leave A Reply