Veszélyes Hollandiában élni?

0

Bizonyára a legtöbben hallottuk már magyarországi ismerőseinktől, hogy szerintük az odaköltőző hollandok a víz elől menekülnek. Nos, a Hollandokk oldal szerint ez nem több egy városi legendánál.

„Abban, hogy ilyen nyugodtak vagyunk, a legnagyobb szerepe annak van, hogy tudjuk: a hollandok nem ölbe tett kézzel sopánkodnak a víz okozta bajok miatt. Aki járt már Zeelandon, illetve megnézte a Deltawerk hatalmas gátjait, azt látta, hogy a hollandok tényleg lezárták a tengert.

A mintegy 34000 hektárnyi, tenger szintje alatt fekvő területet 1000 km hosszú gátrendszerrel és 250 kilométernyi dűnével védik.

Az sem újdonság, hogy „rutinszerűen” hódítanak el területeket a víztől és tesznek megművelhetővé, vagy akár lakhatóvá. A legdurvább példa erre az ország egyik tartománya, Flevoland, amely egész egyszerűen nem létezett még 70 évvel ezelőtt – tenger terült el a mai helyén – és ahol ma négyszázezren élnek.

A vízzel kapcsolatos biztonságra egy külön kormányzati szervek, a 21 waterschap – vízügyi hatóságok – vigyáznak immár 800 éve.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Egy waterschap az állami, tartományi, illetve települési szervekkel együttműködve vigyáz a gátak, települések, utak biztonságára, illetve az ivóvíz és általában a víz minőségrée. És mivel Hollandiában szinte alig van valami, amit ne érintene a víz – akár egy építkezésre, vagy a mezőgazdaságra gondolunk -, szerepe nagyon fontos.

Ha még mindig lennének kétségeink a biztonsággal kapcsolatban, akkor talán egy kis megnyugvást adhat az a tény, hogy a holland állam egyáltalán nem titkolózik azzal kapcsolatban, hogy milyen potenciális és éppen aktuális veszélyek leselkednek az ország bármelyik pontján.

A 2006 óta létező risicokaart oldalán szabadon böngészhetjük Hollandia térképén azt, hogy az általunk kiválasztott területet fenyegeti-e – és ha igen, milyen mértékben – árvíz, földrengés, nukleáris baleset vagy akár azt, hogy történt, illetve az adott pillanatban történik-e erdőtűz, repülőszerencsétlenség, veszélyes anyaggal kapcsolatos baleset, közutakat, alagutakat érintő baleset, vagy bármilyen olyan esemény, ami miatt pánik tört ki.

Márpedig a hollandokról tudjuk: ha valami elromlik, vagy nem jól működik, azt megcsinálják! :)”

A teljes írást itt találjátok.

Ahol hírből sem ismerik a jobbágymentalitást

(Fotó: pixabay.com/Jonny_Joka)

Share.

About Author

Leave A Reply