Veszélyben a magyarok amerikai vízummentessége

0

Több tucat külföldi jutott be csalással szerzett valódi magyar útlevelekkel az Egyesült Államokba, márpedig az amerikaiak az ilyesmit nagyon nem szeretik. A problémát már tavaly jelezték a magyar kormánynak, amely azonban eddig nem tett érdemi lépést. Ha ez így marad, akkor veszélybe kerülhet a vízummentesség.

Nagyjából 700 nem magyar állampolgárságú külföldi jutott törvénytelen úton hiteles magyar útlevélhez az elmúlt egy-két évben, és vette fel az okmány eredeti tulajdonosának személyazonosságát.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Az ügyről az amerikai belbiztonsági minisztérium egyik dokumentumát megszerző Washington Post számolt be, amely azt is megírta, hogy Washington már tavaly októberben figyelmeztette Budapestet a problémára.

Mi több, „ideiglenes” intézkedéssé minősítette át a magyar állampolgárok beutazására vonatkozó vízummentességét, és „együttműködési akcióterv” kidolgozását kérte a magyar hatóságoktól 45 napon belül. Ami még mindig nem történt meg.

Mivel a figyelmeztetés ellenére a magyar útlevélrendszer hibái megmaradtak, így áprilisban az amerikai belbiztonsági minisztérium magas rangú tisztségviselői Budapestre utazva figyelmeztették Magyarországot, hogy kikerülhet a vízummentességi programból, ha nem orvosolja a rendszer gyenge pontjait.

Babát várni Amerikában

Share.

About Author

Leave A Reply