Vennél lakást egy olasz kisvárosban 300 forintért?

0

„Ez nem reklám, tényleg árulunk lakásokat 1 dollárért” – nem véletlenül hangsúlyozta a Sambuca nevű szicíliai kisváros alpolgármestere, hogy döntésük komoly. Nem ez az első és aligha az utolsó alkalom, hogy egy elnéptelenedő település így vonzana új lakókat.

A szicíliai Sambuca egy hegy tetején fekszik, csodás panorámával a szigetre és a tengerre. A várost sok hasonló településhez hasonlóan sújtja az elvándorlás, amire azt találták ki, hogy minél olcsóbb lakásokkal, házakkal vonzanák oda az embereket.

Az ötlet nem különösebben eredeti, a kisváros második embere nyilván ezért érezte fontosnak kihangsúlyozni a CNN Travelnek, hogy nem PR-húzásról, hanem komoly ajánlatról van szó, olyannyira, hogy már több házat is meghirdettek.

„Mi nem közvetítők vagyunk a régi és az új tulajdonosok között. Ha valakinek kell a ház, semmi perc alatt az övé is lehet” – mondta az egyébként turizmusért is felelős alpolgármester, Giuseppe Cacioppo.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Persze azért ebben a történetben is van csavar, hiszen ugyan igaz az 1 dollár, de annyival kiegészítve, hogy az új tulajdonosnak három éven belül minimum 15 ezer euró (kb. 4,8 millió forint) értékben kell felújítania a jellemzően 40-150 négyzetméteres ingatlanokat.

Emellett van egy 5000 eurós (1,6 millió forintos) letét is, amit akkor kapunk vissza, amikor kész a felújítás. Mondjuk ezzel együtt is összesen 6,4 millió forintról beszélünk, aminek egy része visszajár, szóval ez még mindig nem olyan vészes összeg.

„A leendő vásárlók nem lesznek csalódottak. A gazdag történelemmel bíró Sambuca természetvédelmi területen található, csodás tengerpartok, erdők és hegyek vesznek körül. Csendes és békés, ideális hely azoknak, akik elvonulnának” – ajánlgatta városát Giuseppe Cacioppo.

Az ókori görögök által alapított Sambucát később a szaracének hódították meg és varázsoltak belőle virágzó kereskedelmi központot. Az arab hódítás ideje erősen érződik a mai napig a csodás építészetben, ezeket egészítik ki barokk paloták, nem beszélve a földalatti labirintusokról, ahol a legenda szerint a keresztények által megölt szaracén harcosok szellemei kísértenek.

Botrány lett az aprópénzért árult egymilliárdos házból

Share.

About Author

Leave A Reply