Vendégmunkások nélkül egyre rosszabb lesz a helyzet

0

Nem csak Magyarországon okoz egyre nagyobb problémát a munkaerőhiány, hanem például a lengyeleknél is, ahol vészesen csökken az aktívak száma, márpedig ha ez így folytatódik, akkor sokkal több ukrán vendégmunkásra lesz szükség, mint most.

Elkezdett csökkenni a munkát végző aktív dolgozók száma Lengyelországban – idézte a jegybank jelentését a gazeta.pl nyomán a napi.hu. A tanulmány szerint 2016 negyedik negyedében 40 ezer aktív munkavállalóval kevesebben dolgoztak, mint három hónappal korábban. Ez a szám 2014 óta 240 ezerrel csökkent. A folyamat idén várhatóan tovább folytatódik.

A központi bank szakértői szerint a demográfiai változások, az idősek arányának növekedése a társadalomban kérlelhetetlenül szűkíti a munkaerőpiacot, és a helyzet még sokkal rosszabb lesz. Ahhoz, hogy ellensúlyozzák a gondot, a veszteséget vendégmunkásokkal kell pótolni. Ahogy egyre több ember vonul nyugdíjba, egyre több bevándorlóra lesz szükség.

A helyzetet rontják a 2015 végén hatalomra került radikális jobboldali kormány szociális intézkedései, nevezetesen a szülők otthon maradását támogató 500 plusz program, illetve a nyugdíjkorhatár 60 évre való leszállítása.

Hollandiától Írország szívéig

Share.

About Author

Leave A Reply