Véget érhet a norvég álom

0

Meglepően kevesen akarnak Norvégiába költözni, miközben egyre nagyobb méreteket ölt az elvándorlás az északi országból. Az okot a benzinkutaknál kell keresni.

Ötven éve nem vándoroltak ki annyian Norvégiából, mint tavaly (több mint 40 ezer emberről van szó), miközben az ország egyre kevésbé népszerű a külföldi munkavállalók között. Közülük tavaly 66 800 ember döntött a skandináv állam mellett – írta a Nettavisen című lap szerkesztőségi blogja.

Az okok egyértelműen a gazdaság megtorpanására vezethetők vissza, aminek elsődleges oka az olajárak zuhanása. Így fordulhatott elő, hogy tavaly 80 százalékkal esett vissza az európai munkavállalók beáramlása, sőt tömegesen indultak haza az uniós polgárok. (Norvégia ugyan nem tagja az EU-nak, de része az úgynevezett Európai Gazdasági Térségnek, így az EU-s polgárok szabadon vállalhatnak munkát.)

A legnagyobb a zuhanás a lengyelek, a litvánok és a svédek esetében (utóbbiak közül például már többen mentek el, mint érkeztek). Az Ázsiából (Törökországot beleértve) érkező bevándorlók száma viszont több mint a duplájára nőtt tavaly 2015-höz képest, főként a szíriai menekültek érkezése miatt.

Az országon belül a legtöbben a nyugati Rogaland megyéből távoztak, ahogy az olajipar fejlődése megtört. Lassan fogy az északi megyék lakossága is, a legtöbben Oslo felé vették az irányt – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A külföldi munka álma nem ér véget, válogass a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/fuyounger0)

Share.

About Author

Leave A Reply