A város, ami nem csak egy reptér

0

Eindhovenben nem olyan könnyű beleszeretni, Hollandia ötödik legnagyobb városa ugyanis nem megkapó szépségéről nevezetes. Azonban a dolog nem is lehetetlen – derül ki a Hollandokk oldal írásából.

„Először is, a szürkeség nem teljesen az itteniek hibája. A Philips gyár inkább áldás mint átok, de a második világháborúban inkább ez utóbbi felé billent a mérleg nyelve…

A két jó szomszéd, a britek és a németek egymás után bombázták szét a gyárat s vele együtt a belváros jó részét, így Eindhoven a háború után modern, szinte futurisztikus várossá alakult újjá, és a gyár is meghatározó húzó-szervezőereje lett az egész térségnek.

Az Evoluonról, a Strijp-S-ről, a vasútállomás zsebrádiót formázó épületéről és minden más érdekességről bővebben hallhatunk például a Philips Museumban is, amivel egy kellemes délutáni program máris kipipálható.

Ettől persze még nem feltétlenül kapunk kedvet az ideköltözéshez vagy az idelátogatáshoz. Azoknak figyelmébe, akiket a száraz tények, listák, indexek és pontszámok győznek meg elsősorban, íme a Dispatches Europe legfrissebb 5-ös listája Európa legjobb expat-városairól:

  1. Koppenhága
  2. Lisszabon
  3. Bécs
  4. Frankfurt

és tadadááám ….

  1. Eindhoven!

Igaz, az expat lét előnyeit (ez bizonyos foglalkozásúak, magasan képzettek, tudományos kutatók körét jelenti)  nem mindenkinek adatik meg kiaknázni, mégis egy sor szolgáltatás, program, lehetőség, önkéntes szerveződés segíti a többi  újonnan jövő lakót is. A város lakosságának durván 10%-a külföldi, akik egymásnak is számos önkéntes programon keresztül segítenek.

Kiindulásképp a város honlapjának angol aloldalán minden fontosabb információt megtalálunk, innen a Brainport csúcstechnológiai campusra vezető link pedig a gazdasági lehetőségeket mutatja be.

Az ország második leggazdagabb ipari központja továbbra is vonzó munkalehetőségeket kínál, a Philips mellett az ASML, a FEL a legnagyobbak, a város főbb profilját az informatikai és High Tech szektor, valamint a Dutch Design jelenti.

A brabanti nagyvárosok felsőoktatásban is erősek, Eindhovenben a Fontys, a Design Academy és a TU/E intézményeiben tanul több ezer diák, szép számmal külföldiek is. Emellett az EIT Digital eindhoveni telephelyén (melynek Budapesten van a közép-kelet-európai székhelye) is van pár magyar szakember és diák.

Az élhető lakáskörülmények kialakítása, a  kedvenc szupermarket kiválasztása, bringavásárlás és a napi rutin abszolválása után hamar felmerül a kérdés, hogy tanuljunk-e hollandul.

Az angolul jól beszélők sem bánják meg általában, ha bevállalják ezt a kihívást, van erre szerencsére bőven lehetőség. A személyes kedvencünk a Globaal Dorp, melyen keresztül nemcsak kiscsoportos nyelvtanulásra, hanem rögtön mindenféle ismerkedésre is lehetőség nyílik, ami – visszakanyarodva az alaptézishez – minden örömünk és optimizmusunk megalapozója lehet.

És akkor a Glow fényfesztiválról, a Dutch Design Weekről és persze a PSV Eindhoven focicsapatról még nem is beszéltünk.”

Akit ezek is érdekelne, az feltétlenül olvassa el az eredeti posztot.

(Fotó: thisiseindhoven.com)

Share.

About Author

Leave A Reply