Váratlan helyről kerülhet veszélybe a Brexit

0

Miközben a brit választás után úgy tűnik, már semmi akadálya nem lehet a Brexitnek, sokan elfelejtik, hogy az alkut még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. És egyáltalán nem biztos, hogy azt meg is teszi.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitügyi fő jelentéstevője ugyanis azt mondta, hogy továbbra is gondok vannak a brit földön élő EU-állampolgárok Brexit utáni jogaival, amit meg kell oldani, mielőtt az EU-parlament jóvá tudná hagyni a megállapodást.

Márpedig ez akár banánhéjnak is bizonyulhat a Brexit ügyében (tippünk: nem fog), hiszen mint Guy Verhofstadt megjegyezte: „mindenki azt képzeli, hogy az Európai Parlament automatikusan támogatni fogja a kilépési egyezményt… de nem, ha nem oldják meg először a polgárok jogállásával kapcsolatos problémákat. A polgárok sohasem lehetnek a Brexit áldozatai”.

A brit kormányon belül több államtitkár aggodalmának adott hangot, hogy esetleg majd ki kell toloncolniuk uniós állampolgárokat, ha azok nem kérvényezik a letelepedési státust a megadott határidőig.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Az európai parlamenti képviselők egy része amiatt aggódik, hogy az uniós polgárokkal hasonló dolog történhet, mint azokkal a volt brit gyarmatokról származó emberekkel, akik abban a hitben éltek sokáig Nagy-Britanniában, hogy teljes jogú állampolgárok, aztán a brit állam egyszer csak elkezdte megvonni jogaikat – volt, aki állását vesztette el, volt, akinek orvosi ellátást nem akartak többé adni – emlékeztetett az InfoRádió londoni tudósítója.

Az Európai Parlamentnek a brexitegyezményről szóló szavazásának időpontját egyelőre még nem tűzték ki, de annak elméletileg a brit parlamenti szavazást kell követnie.

Az uniós polgárok részére indított brit letelepedési programban eddig több mint 2 millióan szerezték meg a státuszt.

Hivatalosan is függetlenednének a skótok

Share.

About Author

Leave A Reply