Van kiút az online elszigeteltségből

0

Egy számítógépjáték-függő, aki kevesebb mint tízszer hagyta el a lakását hét év alatt, most fiataloknak segít, hogy kitörjenek az elszigeteltségből.

„Éveken át csak ültem a számítógép előtt. Csak akkor mozdultam ki, ha orvoshoz vagy fogorvoshoz kellett mennem. Sosem hagytam el az otthonom, hogy társasági életet éljek vagy kapcsolatba kerüljek másokkal. Az egész létezésem csak online zajlott” – mondta őszintén Billy Brown.

A férfinak nehéz gyerekkora volt. Többször is gondozásba került, mert anyja kórházi kezelésre szorult többek között mentális problémák miatt. Nem volt jó tanuló, stresszes volt számára az iskolába járás, majd eltörte a bokáját, így pedig egyre jobban kizárta a külvilágot.

Kibukott a suliból, és a következő éveket otthon töltötte számítógépe előtt játékokkal, chatszobákban vagy a politikáról olvasva. Egyre inkább elmerült az online világban, különccé vált és elveszítette a kapcsolatát a valósággal.

„Az öngyilkosságra gondoltam”

„Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor léptem ki a házból hét év alatt. Magammal nem törődtem, csak édesanyámat gondoztam. Voltak idők, amíg az öngyilkosságra gondoltam. Nem tudtam, miért élek, miért vagyok itt. Aztán rájöttem, ha nem teszek valamit, egy-két év múlva már nem leszek itt” – mondta a 24 éves férfi.

Végül úgy döntött, segítséget kér és részt vett egy programban, aminek a célja, hogy bátorítsa a fiatalokat a tanulásra és a problémák legyőzésére.

Egy különleges játék

Most, 14 hónappal azután, hogy évek után megint kilépett az ajtón, előállt azzal, ő hogyan tudna segíteni másokon – éppen egy játékkal. Billy Brown kifejlesztett egy társasjátékot, és reméli, hogy hamarosan applikációként is elkészül. A játék lényege, hogy segítse a fiatalokat kifejleszteni a kapcsolatteremtő készségeket és megoldani a gondokat.

A társast kis csoportokban lehet játszani. A játékosok hetente egyszer találkoznak egy többhetes vagy -hónapos időszak alatt. Csak egy papír és toll szükséges hozzá, valamint esetleg dobókocka és karakterleírások.

A résztvevők magukat alakítják, és azzal szereznek pontokat, ha teljesítenek bizonyos feladatokat. Fejleszthetik a saját karakterüket és plusz pontokat kaphatnak, ha a való életben is megvalósítják a kihívásokat.

„Ezzel adok vissza valamit, ezzel szeretném az embereket rávenni az interakcióra és a közösségi életre. Valamit változtatni kellett az életemben, és nem akarom, hogy mások is eljussanak eddig a pontig” – mondta a BBC-nek Billy Brown.

Online karakter helyett a valóság

Aki kipróbálta a játékot, annak nagyon tetszett. A 22 éves Kristy Atkinson is befelé fordult, nem voltak barátai, mert sok rossz kapcsolatba került.

„Inkább otthon maradtam. Alig tettem valamit, nem mozdultam ki, mert nem akartam” – mondta a lány, aki szórakoztatónak találta a játékot, és úgy érzi, segíthet azoknak bátrabbá válni, akik hozzá hasonló helyzetben vannak.

„Az emberek órák ezreit töltik azzal, hogy lássák, az online karakterük fejlődik. De mi van, akkor ha azt láthatják, hogy ők maguk is fejlődnek?” – tette hozzá Billy Brown.

Újabb riasztó felmérés az okostelefonokról

(Fotó: FotoNow)

Share.

About Author

Leave A Reply