Van az a pénz? Kilenc vélemény elmenetelről és hazatérésről

0

Neked mi az a pénz, amiért már nem mennél el Magyarországról vagy amennyiért hazatérnél? – tettem fel a kérdést többször is a blogon, és érkeztek is a válaszok rá szépen emailben (is). Ezekből válogattam ki kilenc véleményt (természetesen ezek semmilyen reprezentatív értékkel nem bírnak, random vélemények), akad közöttük ilyen is, meg olyan is, az viszont biztos, hogy a kérdésre mindenkinek van valamilyen konkrét vagy elvontabb válasza.

Neked mi az a pénz, amiért már nem mennél el Magyarországról vagy amennyiért hazatérnél? Írd meg hosszabban vagy rövidebben a hataratkelo@hotmail.com címre!

„Szimplán NINCS AZ A PÉNZ!! De most komolyan!! Három éve élek Németországban a családommal. Az idén egyszer voltunk Magyarországon (szándékosan nem írok Otthont). Amikor voltunk, már a határt átlépve az első ember a benzinkúton unott, kedvetlen fejjel elveszi a kedvünket.

Egy kicsi összeggel lottózom, és el is határoztam, hogy ha nyernék, vennék itt egy házat és szépen eléldegélnénk. Ahogyan írtam, nincs az a pénz!

Az emberek, a hangulat, a környezet (tisztaság) minden sokkal jobb. Ha gyerekekkel megyek boltba szinte mindig kapnak kis édességet, vagy pékségben pici muffint, az eladók kedvesek, nem unottak, mint Magyarországon a legtöbb helyen.

Hogy miért jöttünk ki? Egyszerűen már egy birkának éreztem magam, egy fő- és két mellékállásom volt, plusz a feleségem is dolgozott. Átlagos főállású fizetésünk volt, de így sem volt elég egy nyaralásra például.

Normál munkahelyünk volt és nem volt elég? Közben olyan pénzek mennek el baráti alapon, hogy hihetetlen. Biztos vagyok benne, hogy itt sem tiszta politika, de itt hagynak élni!!! Ha a gyereknek cipő vagy ruha kell, nem kell megvárni a fizetést. Ha megtetszik valami játék, nem kell karácsonyig várni.

Két fiam van, akkor még kicsik voltak és a három munka miatt alig voltam velük. Most egy munkahelyem van, a feleségem még nem dolgozik és minden hétvégén együtt vagyunk és persze már 5-kor otthon vagyok hétköznap. Otthon egy bolti eladó voltam, itt most egy gyári dolgozó, de többnek érzem magam.

Magyarországra esetleg akkor mennék vissza, ha az Európai Unió ténylegesen egyesülne és csak egy elnöke lenne, de az nem magyar.” (Róbert)

Nem a pénz a döntő

„Ha lehetőségem nyílik, nincs az a pénz, hogy Magyarországon maradjak. Ha keresnék itthon havi 1 milliót és kint mondjuk „csak” 1500-2000 eurót, akkor is mennék.

Számomra nem a pénz a döntő, hanem az a mérgező és beteg közállapot, az emberek többségének korlátoltsága és hitványsága, ami élhetetlenné teszi számomra ezt az országot.” (Tamás)

Soha nem lesz olyan fizetésem

„Bruttó 400 000 forint. De amíg az a magyar versenyelőny, hogy olcsó vagyunk addig soha nem lesz ilyen fizetésem.” (Rafael)

Mennyi pénzért tölteném a szüleim utolsó éveit távol tőlük?

„Egy állandó gondolatomat osztanám meg önökkel. Ugyan nem öt, de két évet mi is eltöltöttünk külföldön párommal (Ő csak a végén csatlakozott). Nyíregyházi lévén a hazatérés után nem „mertünk” egyből hazajönni, hanem még öt évet Budapesten éltünk. De végül csak visszatértünk.

A fenti kérdés bennem mindig inkább így fogalmazódott meg: Mennyi pénzért tölteném a szüleim utolsó éveit távol tőlük?

Vagy: Mennyi pénzért fosztanám meg Őket attól, hogy az unokáiktól távol éljék utolsó éveiket?

Több barátommal is előfordult, hogy csak az utolsó pár napot tudta eltölteni az édesapjával halála előtt, de volt olyan is, amikor már csak a temetésre tudott hazajönni. Ehhez nekem nem tudom mennyi pénz kellene.

Persze különbözünk és senki felett nem szeretnék pálcát törni ez ügyben, mi így döntöttünk és nincs is ebben több.

Ami azonban igazán furcsa nekem a cikkben leírtakban is, hogy ezek szerint várjuk meg külföldön amíg a többiek „kitakarítanak” itthon, aztán majd hazajövünk?

Legyen így, én mindent megteszek itthon, hogy egyszer valóban „érdemes” legyen hazatérni mindenkinek, aki szeretne.” (Péter) 

Ezer euró már elég

„1300€-s nettó átlagbér 700€-s nettó minimálbér 1000€-s mediánbér már elég lenne, hogy Magyarország élhető hely legyen.” (Kisti)

Megyünk

„Havi nettó 300 000 forintért maradnék. De úgy áll a dolog, hogy megyünk.” (István)

A gyermekeink jövője az első

„Ez már nem a pénzről szól. Legalábbis nálunk nem. Nekünk gyermekeink jövője az első és ezt tartjuk szem előtt. Ebben az országban már nincs jövőjük. Nincs oktatás, nincs egészségügy, nincs kilátás.

Ha netán viszont végre felébred az ország, akkor itt Ukrajna 2 lesz. Már túl vagyunk azon a ponton, aminél vissza lehetett volna fordulni. Nincsenek iparosok, nincs termelés és minden le lett lakva.” (Csiiirke)

Csak skandináv országba mennék

„Jelenleg turisztikázni szeretnénk, de ha külföldre kellene költözni, az csak skandináv ország lenne! Havi 800 000 Ft az a pénz, amennyit ér a tudásom, amiért itt maradnék.” (Elvira)

Nem mennék többet haza

„Egymillió forint alatt (nettó) nem mennék haza, de még ha a fizetés ilyen magas is lenne, a társadalom összességének gondolkodása miatt nem mennék már többé haza.

Itt lehet tervezni, pénzügyileg is. Sokszor kaptunk lehetőséget külföldön, otthon nem.” (Katalin)

Külföldi munka nyelvtudás nélkül?

Share.

About Author

Leave A Reply