Változatok egy témára: bölcsisnek lenni Máltán

0

Mindig nagy öröm egy új (és jól megírt) blogot felfedezni, ha pedig annak szerzője családjával együtt egy olyan helyen él, ahonnan viszonylag ritkábban jönnek a hírek, akkor pláne. Ez történt az MP goes to Malta bloggal, melynek írója, bitpeti feleségével és 3 éves kisfiával él ott.

„Itt létezik ugyan állami bölcsi / óvoda, ami „ingyenes”, viszont várólistás. Azért írtam idézőjelek közé az ingyenest, mert ugyan a bölcsődei díjat megspórolja az ember, de vannak egyéb költségek is (regisztrációs díj, tisztítószer hozzájárulás, stb…) amit nyilván otthon is kifizettetnek az emberrel. A várólista hossza változó, akár egy év is lehet.

Amiből sokkal több van, azok a magánbölcsik, ahová mi is végül bedugtuk ezt a fentebb említett rendkívül nehéz sorsú pasast. A mi bölcsinkben jelenleg a foglalkozás 8:30-tól 12:00-ig van, minden hétköznap. Az ezutáni órákért külön kell fizetni. (…)

Eddigi információim alapján a helyi oktatást a kölöknek a 3. életévében kötelező megkezdenie, annak naptári évében októbertől a Kinder 1 lelkesen (érts: reménytelenül) üvöltő tagja lesz. A mi félszerzetünk ebből a szempontból mázlista, hiszen januárban született, így valószínűleg a többi csoporttársa nála fiatalabb (és könnyebben megverhető) lesz majd.

Mivel itt a szülés esetén 14 hétig jár a szülés utáni fizetett szabadság és ellátás, így az anyukáknak az otthoni CSED/GYED/TGYÁS/GYES rövidítésekkel fémjelzett szociális juttatások özönének töredéke jut, a gyerekek hamar bölcsibe / nagymamához kerülnek. B verzióként anyuka fizetés nélkül otthon marad.

Jelenleg két lehetőséget biztosít az állam a szülők terheinek enyhítésére: 1/ ha mindkét szülő dolgozik, akkor a magánbölcsi költségét (csak a bölcsődei díjat) az állam átvállalja, 2/ éves szinten maximum €1600-ig gyermekenként adójóváírás formájában vissza lehet igényelni a fentebb leperkált összegeket. (…)

Egy év három úgynevezett termre bomlik, októbertől decemberig, januártól márciusig, majd áprilistól júniusig, ha minden igaz, ez a brit oktatási rendszerből maradt itt, az egyenruhával együtt. A díjakat általában termenként kell fizetni, kivéve a regisztrációs díjat, az egy évre szól.

No, és akkor lássuk a díjakat: mi €350-et fizetünk alapból termenként, az egyenruha szettje €35 volt (egy nyári egy téli). Ha jól emlékszem €30 körül volt a regisztrációs költség, illetve erre jöttek még rá az egyéb nyalánkságok (tisztítószer és papír illetve írószer költség, egész napos programok költségei, stb), úgyhogy az első termre kereken €500, míg most a másodikra €405 fizettünk.”

Feltétlenül olvassátok el az eredeti bejegyzést is, amellett, hogy informatív, rendkívül szórakoztató is, én nagyon jókat rötyögtem rajta, szóval tessék ide kattintani!

Share.

About Author

Leave A Reply