Valósággá váló sci-fi városok

0

Néhány országban elképesztően drága városfejlesztések zajlanak, olyan technológiákkal, amelyeket látnunk kell, hogy egyáltalán elhiggyük. Egyre több helyen kezd eltűnni a határvonal a valóság és a sci-fi között. Korábban lehetetlennek tűnő technológiák, mint a vezető nélküli autók és a dróntaxik jelennek meg szerte a világon a jelentős fejlesztésekben.

Indiában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban a nulláról terveznek városokat felhúzni, és ezekben az esetekben infrastrukturális újításokra tudnak alapozni és hatékonyabb szolgáltatásokat biztosíthatnak a lakosoknak.

Diamniadio Lake City

Szenegál kétmilliárd dolláros futurisztikus városát a Fekete párduc című filmben látható Wakandához hasonlítják. A Diamniadio Lake City projektje Macky Sall elnökhöz köthető, aki ezzel akarja fellendíteni a gazdaságot és csökkenteni a Dakart érintő demográfiai nyomást.

Az új város 30 km-re található Dakartól, és közel van hozzá a Blaise Diagne repülőtér. A tervek szerint 2035-re készül el teljesen. A futurisztikus felhőkarcolók és meghökkentő alakú épületek városában ipari központ, szórakoztató létesítmények és egy egyetem is létesül.

Lusail

A 2022-es futball-világbajnokságra készül Katar, és ennek jegyében egy új várost is épít a stadionok mellett. Lusail az egyik helyszín lesz, ráadásul a legnagyobb, 86 ezres stadionnal.

A város 2020-ra épülhet meg, az aréna mellett felhőkarcolókkal, 22 hotellel és villákkal. Az építkezés költsége 45 milliárd dollár, de tudjuk, hogy Katarban semmi sem lehet drága.

Közel 100 négyzetkilométeren 450 ezer ember fog élni, közülük nagyjából 200 ezer a katari lakos.

Az építkezésnek persze ára van: emberi jogi szervezetek többször felemelték a hangjukat a várost építő munkások szörnyű körülményei, a túlórák és a visszatartott fizetések miatt.

Neom

Szaúd-Arábiában közel ötezer fejlesztés zajlik, ezek közül a legdrágább a Neom (arabul új és jövő) névre keresztelt projekt. Itt, Jordánia határán 500 milliárd dollárból (!!) építik fel a jövő városát, amely kizárólag megújuló energiát használ majd, robotmunkások dolgoznak benne és dróntaxikkal lehet közlekedni. A város 33-szor nagyobb lenne, mint New York.

A Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg által támogatott tervek ugyanakkor lefékezhetnek, mert a Hasogdzsi-gyilkosság miatt befektetők és neves tanácsadók kiszálltak a projektből.

Forest City

(Dizájn: Country Garden)

Malajzia négy mesterséges szigetén törné meg Szingapúr dominanciáját a régióban. Kapcsolatot hoznának létre az épített és természeti környezet között, egyfajta városi dzsungelt építve. Az irodaházak és lakóparkok mellett high-tech kutatási és fejlesztési intézmények költöznének az új városba.

A tervek szerint 2040-re készülhet el, bár a tervezőket sok kritika érte a túl grandiózus tervek miatt. Ezek közé tartoznak az önmagukat öntöző növények, valamint az olyan ablakok, amelyek ha betörnek, maguktól kicserélődnek egy újra.

Abdullah király pénzügyi negyed

(Dizájn: Henning Larsen)

Szaúd-Arábiában 10 milliárd dollárért építik ki a másfél négyzetkilométeres központot, amelynek a 2020-as G20-csúcsra kész kell lennie. Egysínű vasút és napenergiával hűtött mozgójárdák épülnek a városban, a metróállomásokat pedig neves építészek, köztük Zaha Hadid tervezik.

Konza

A kenyai város lehet a legokosabb település Afrikában. A technopoliszra 12 milliárd dollárt költenek, 2030-ra készülhet el, de a kivitelezés nem halad a megfelelő ütemben.

A Nairobitól 60 kilométerre fekvő város IT-központ lenne, amelyet mindenhol szenzorok fednének le, és ezek segítenék a közlekedést, irányítva a lámpákat. Emellett a víz- és áramhasználatot is hatékonyabbá tennék a tervek szerint a városban.

Gandhinagar

Indiában 2022-re száz okosvárost építenének. Ezek egyike Gandhinagar, amely ingyenes wifivel, a közlekedést és a biztonságot segítő szenzorokkal és kamerákkal van felszerelve.

A közvilágítás éjjel csak akkor kapcsol be, ha az úton érzékelik, hogy autó közlekedik, ettől 30 százalékos megtakarítást várnak.

Emellett a forgalmas csomópontokat információs táblákat telepítenek, amelyek a fontos információk mellett időjárás-előrejelzéssel is szolgálnak az autósoknak. Reggelente vallásos zenét sugároznak a lakóknak.

A repülő autó már nem csak sci-fi

Share.

About Author

Leave A Reply