Utoléri Magyarország 2030-ra Ausztriát?

0

A kérdést a GKI gazdaságkutató tette fel, és meg is válaszolta azt vizsgálva hosszú távú növekedési trendek alapján, hova juthat Magyarország 2030-ra az egy főre jutó GDP tekintetében.

Nos, a helyzet az, hogy az adatok szerint Magyarország nemhogy közelítene Ausztriához, de az életszínvonalat tekintve egyre messzebb kerül tőle. A vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP szempontjából az Ausztriától mért lemaradásunk lényegesen kisebb volt a 70-es évek második felétől az 1990-es évig terjedő időszakban, mint napjainkban.

Ezzel 2017-ben elértük el újra az 1989-es szintet (az osztrák egy főre jutó GDP 53,4%-át). A Világbank folyóáras, egy főre jutó GDP-adatait összevetve a lemaradásunk lényegesen nagyobbnak mutatkozik: a fejlettségünk az osztráknak nem a felén (53,4%), hanem a harmadánál is kisebb szinten (28,7%) áll – állapította meg a GKI.

AUSZTRIA ÁLLÁSOK A HATÁRÁTKELŐN NEM CSAK TÜRELMETLENEKNEK

Az elemzők különböző (reálisnak tekinthető) hosszú távú növekedési trendek alapján azt vizsgálták, hova juthat hazánk 2030-ra az egy főre jutó GDP tekintetében.

Először a 2002 és 2017 közötti, majd a 2010 és 2017 közötti reál-GDP-növekedést számítottuk ki a két ország esetében. A két növekedési ütem közel áll egymáshoz, a Magyarország számára kedvezőbbel számoltak, míg egy optimista, 4%-os növekedési ütemmel is kalkulálták hazánk várható helyzetét.

Vásárlóerő-paritáson a 2010 és 2017 közötti átlagos növekedéssel számolva mindkét ország esetében, az osztrák szint 58,2%-ára juthatunk el 2030-ra. Ha egy optimista, éves 4%-os magyar növekedéssel számolunk, akkor 12 év után az osztrák szint 73,7%-ára juthatnánk el – derül ki a HVG által ismertetett elemzésből, amit teljes egészében itt lehet elolvasni.

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Share.

About Author

Leave A Reply