Utcára kerülve Hollandiában

0

Kifizetted a közvetítői díjat, mindent hátrahagyva az utolsó pénzéből kibuszoztál Hollandiába, mégsincs munka? Ráadásul a következő hétvégéig el kell hagynod a szállást és nincs hova menned a bőröndjeiddel? Úgy érzed, hogy átvertek? A Hollandiában élő János osztja meg ezzel kapcsolatos tapasztalatait és tanácsait.

„Amikor 5 éve kikerültem Hollandiába, januárban elfogyott a meló. Közölték velem, hogy a következő hétvégén el kell hagynom a szállást. Komolyan mondom, hogy körülbelül 30 euró volt a zsebemben.

Eléggé meg voltam ijedve, hiszen 30 euró arra sem elég, hogy felüljek egy buszra és visszamenjek Magyarországra. Kitettem a Facebookra, hogy szeretnék kivenni egy szobát és majd később kifizetem.

Egy család, Zoliék, jelzett vissza, találkoztunk személyesen, ittunk egy kávét. Megengedték, hogy az egyik szobát, amit nem használnak, kivegyem. Az utolsó euróimból megvettem a vonatjegyet hozzájuk. IJmuidenben laktak, ami a tengerparton van Amszterdam mellett.

Az utolsó lehetőség

Kaptam tehát Zoliéktól egy szobát és egy utolsó lehetőséget. A barátaimtól kértem 300 eurót. Azt mondtam, ennyi az összes pénzem, ebből 200 eurót felélek, az utolsó 100-ból pedig, ha nem jön össze semmi, hazautazom.

Egy hónapig laktam náluk IJmuidenben, a mai napig hálás vagyok nekik ezért a lehetőségért. Amíg náluk laktam, főállásban munkát kerestem reggel 9-től délután 4-ig.

Napokig dolgoztam az önéletrajzomon, a LinkedIn-profilomon, emaileket írtam, telefonáltam egész nap. Ezalatt az egy hónap alatt jött össze az első „igazi” munkám, a szakmámban (elektrotechnikusként) helyezkedtem el – igaz, ez még nem közvetlen, hanem munkaközvetítős meló volt.

Viszont később innen ajánlottak be arra a helyre, ahol a mai napig dolgozom közvetlen szerződéssel.

Átvertek vagy csak felkészületlen voltál?

Általában a hollandiai magyarok online csoportjaiban szinte minden nap olvashatunk kétségbeesett és segítségkérő bejegyzéseket. Van, akit tényleg átvertek, de olyan is, aki teljesen felkészületlenül érkezett, és még neki áll feljebb.

Néhányan kapnak segítséget és átmeneti szállást, amíg találnak újabbat, de nem mindegyikünk ilyen szerencsés… sokan még nagyobb adóssággal és összetörve kényszerültek visszatérni Magyarországra.

Az Okos Majom című vlogomban arra térek ki, hogy mit és mit ne tegyünk, ha az utcára kerültünk Hollandiában, illetve, hogy hogyan kerülhetjük el, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk.

Már Magyarországon érdemes vigyázni

Előzetesen csak annyit, hogy már Magyarországon érdemes vigyázni, gyanúperrel élni, ha egy közvetítő mindenféle tételekre hivatkozva előzetes fizetést kér.

Ám akkor sem vagyunk teljes biztonságban, ha a közvetítővel minden rendben és megérkezünk Hollandiába. Ilyenkor is előfordulhat még, hogy kiderül, a szállás nem is létezik, vagy el kell hagyni, esetleg a beígért munkával nem stimmel valami.

Túllépni a keltetőn

Ha valaki megérkezik ezekre a szállásokra (a „keltetőkbe”) és nincs egyből munka, nem azt jelenti, hogy átverték, hanem azt jelenti, hogy még várni kell a munkára. Esetleg a munkaközvetítőtől sem rendeltek annyi munkát, hogy azt szét tudná osztani.

Másrészt az se érjen meglepetésként, ha nem 40 órát dolgozol hetente, hanem csak húszat. Akinek sikerül a „keltetőn” túllépnie, az ebből a szubkultúrából be tud tagozódni a társadalomba.”

(Fotó: pixabay.com/useche70)

Share.

About Author

Leave A Reply