Ünnepek a karanténban

0

Törökországban április 23. a Nemzeti Függetlenség Napja és Nemzeti Gyereknap, aztán másnap rögtön kezdődött a Ramadán is, ami nem kis kihívás elé állította az embereket – írta CyberMacs.

„Április 23. fontos nap a törököknél. Ezen a napon történt a Török Nemzeti Országgyűlés megalapítása, ami a Török Függetlenségi Háború egyik legfontosabb része volt. Ez tette le a mai köztársaság alapjait.

Éppen ezért ezt alakították át Gyereknappá. A köztársaságot a jövő nemzedékeiért hozták létre, és küzdöttek érte. Így ez a nap a gyerekeké, hiszen ők képviselik a jövő nemzedékeit.

Április 23. minden évben egy nagy buli szokott lenni. Az iskolákban a gyerekek izgalmas programokkal készülnek (sok zene és tánc – a törököknek minden ünnepnapra rengeteg énekük van), amik később játékos versenyekkel folytatódhat. Sokszor stadionokban szokott látványos előadás lenni. Ez tényleg a török gyerekek egyik legizgalmasabb napja.

Ezen a napon gyerekparlament is szokott lenni. De a legnagyobb kaland, hogy minden évben sok-sok országból érkeznek más gyerekek. Köztük Magyarországról is.

Ez mindig egy több napos program, amikor a gyerekek megismerik egymás kultúráját, elmennek együtt kebabot enni, népit táncolni, este pedig közösen pattogtatják a kukoricát.

Ilyen, és hasonló izgalmas dolgok történtek minden évben.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A 2020-as évet mindenki nagyon várta. Mindenki úgy gondolta, hogy ez egy különleges év lesz, hiszen a Török Nemzeti Országgyűlést pont 100 éve alapították.

De aztán olyan történt, amire senki se számított. Emiatt pedig a 2020-as megemlékezés tényleg a legkülönlegesebb lett.

Ahogy kiderült, hogy a járványt nem lehet megúszni, az is kiderült, hogy itt bizony mindenféle csoportos megmozdulások is le lesznek fújva.
Meg úgy általában minden le lett fújva. Főleg fertőtlenítővel.

Nincs iskolai program, meg úgy általában iskola sem. Stadion program sincs. De legfőképpen más országokból érkező emberek nem lesznek. Az utazások már március közepén leálltak.

Isztambul és több törökországi tartomány le van zárva. Senki se ki, se be. Legfeljebb a delfinek tudnának átúszni ide, de ők egyelőre Velencében turistáskodnak.

Az ünnepig viszont több hét volt még, így mindenki át tudta gondolni, hogyan is tudná mindezt átszervezni. A gyerekek és felnőttek már javában készültek a programjaikkal. Ez talán szerencse is volt, mert eddigre már mindenki tudta, mit fog csinálni. Csak a gyakorlások maradtak vissza, amihez pedig nincs is jobb hely, mint egy lakás, amibe az ember be van zárva.

A felkészülések tovább folytatódtak. Csak kicsit kellett alakítani rajtuk. A végső előadás nem iskolákban, stadionokban vagy szabad tereken lettek megrendezve, hanem az interneten. A technológiának hála, ma megoldható, hogy egy kórusban mindenki otthon énekeljen egymagában. Digitálisan is egymás mellé állíthatók az emberek.

Így végül április 23-án reggelre minden készen állt. Csak ezúttal nem a gyerekek vártak a fellépésekre, hanem a videók. Ezen a napon a közösségi médiát ellepték a gyerekek programjairól készült filmek. (…)

Tehát április 23-án egész Isztambul üres volt. Mindenki otthon, online ünnepelt, az online előadásokat nézte. Odakint csak a protokoll programok zajlottak. De ők sem a szokásos módon.

Végül a körülményekhez képest egy egészen jó kis április 23-ai ünnepséget sikerült összehozni. Nem olyan volt, mint szokott, nagyon nem olyan. De mindenki megtette azt, amit tudott.”

A továbbiakért látogassatok el az eredeti posztra!

Minden idők egyik legabszurdabb kormányrendelete

Share.

About Author

Leave A Reply