Újraértelmezte a karácsonyfát a sztárdizájner

0

A londoni Claridge hotel nem csak arról híres, hogy a brit főváros exkluzív szállodáinak egyike, hanem arról is, hogy karácsony környékén mindig valamilyen meghökkentő karácsonyfával áll elő. Idén sincs ez másként.

Tavaly a Chanel kreatív igazgatója, Karl Lagerfeld egy fejjel lefelé fordított karácsonyfát álmodott meg a szállodába. Diane von Furstenberg idei alkotása ennyire talán nem szélsőséges, de nem is nagyon karácsonyfa.

A divattervező hat méter magas fáján több mint 8000 ezüstözött levél és 150 üvegszív lóg. A Szeretet fájának elnevezett alkotást az asztrológia hagyományai ihlették.

„Gyökerei a földből érkeznek, ágai az ég felé nyúlnak. A virágokból gyümölcs lesz, a levelek színe az évszakokat mutatja meg. A madaraknak otthon, a gyermekek árnyék, a szerelmeseknek menedék” – vallott rendkívül költőien az alkotásról az amerikai-belga tervező.

A hat méter magas fa alatt hat ezüstözött állat ül. Egy bagoly, ami a tudást és a bölcsességet; egy galamb, ami a békét; egy ló, ami az erőt és a kitartást; egy szarvas, ami a kifinomultságot; egy páva, ami a szépséget; végül egy egér, ami a kíváncsiságot szimbolizálja.

Komoly múltja van

Lassan tíz éve annak, hogy a Claridge 2009-ben először kért fel egy divattervezőt a karácsonyfa megálmodására. Akkor a Dior akkori vezető tervezője, John Galliano kapta a megbízást, akit azóta követett már mások mellett például a Burberry volt elsőszámú tervezője, Christopher Bailey.

Vagy ott van a Domenico Dolce – Stefano Gabbana páros, akik egymás után kétszer (2013-ban és 2014-ben) alkothattak. Az olasz dizájnerek saját gyermekkoruk emlékeit szerették volna visszaidézni a fa megálmodásakor, és a 8 méter magas fa valóban olyan volt, mintha egy gyermek szemével látnánk az egyik legszebb ünnepet.

A fán található 300 üvegdíszt bellagiói mesteremberek készítették, mindegyiket kézzel festették meg. Emellett rengeteg zászlót is feltettek a fára, ezzel is a nemzetköziséget hangsúlyozva. (További részletekért ide kattints!)

Aztán tavalyelőtt az Apple dizájnere, Jonathan Ive hozott létre valami egészen különlegeset, hiszen kollégájával, Marc Newsome-mal nem csak egy karácsonyfát álmodtak meg, hanem a szálloda teljes előterét ünnepi hangulatúvá varázsolták, ráadásul mindezt úgy, hogy megpróbálták elkerülni a már unalomig ismert sablonmegoldásokat.

Az installáció 3,5 méter magas világító fénydobozokból állt, melyek nyírfákról készített fekete-fehér képeket mutatnak, de skót fenyők is részei az összességében leginkább egy erdőt idéző összeállításnak. (Továbbiak itt.)

Parfümözött karácsonyfa

(Fotó: instagram.com/london)

Share.

About Author

Leave A Reply