Újabb riasztó felmérés az okostelefonokról

0

Ha órákat töltünk az okostelefonunkkal vagy tabletünkkel, az ronthatja a mentális jóllétünket, ám egy új kutatás szerint a károk már kétéves korban is jelentkezhetnek.

Már egy órát a képernyő előtt töltve, a gyerekek vagy fiatal felnőttek kevésbé lesznek kíváncsiak, romlik az önuralmuk és gyengébb lesz az érzelmi stabilitásuk, ami növeli az idegesség és a depresszió kockázatát – állapította meg egy amerikai tanulmány.

A kutatók szerint a 14-17 évesek a leginkább kitettek a veszélyes hatásoknak, ám a fiatalabb, még csecsemőkorban lévőknél (akiknek még fejlődőben az agyuk) is találtak kapcsolatot.

Azoknál az óvodásoknál, akik rendszeresen használják az ilyen eszközöket – például játszanak vagy mesét néznek -, kétszer akkora az esélye annak, hogy elveszítik a türelmüket.

A felmérésből kiderült az is, hogy a naponta egy órát a képernyő előtt töltő 11-13 évesek kilenc százaléka nem volt nyitott új dolgok tanulására. Ha ezt az időt legalább hét órára növelik, akkor az érdektelenné váló gyerekek aránya 22,6 százalékra emelkedett.

„A mentális betegségek fele a serdülőkorral alakul ki. Így szükség van azon tényezők azonosítására, amelyek a mentális egészséget érintik és megelőzhetők, mivel a legtöbb előzményt nehéz vagy lehetetlen befolyásolni” – mondták a tanulmány szerzői, Jean Twenger és Keith Campbell.

Egyúttal azt sürgetik, hogy a szülők csökkentsék azt az időt, amennyit a gyerekek a számítógépek, a tévé vagy az okoseszközök előtt tölthetnek. Nagy-Britanniában a hivatalos adatok szerint a fiatal felnőttek átlagosan 5-7 órát ülnek a képernyők előtt.

Így teszi tönkre az életed a mobilod

(Fotó: pixabay.com/NadineDoerle)

Share.

About Author

Leave A Reply