Újabb részletek a Gyere haza fiatal programról

1

A múltkor már beszámoltunk arról, hogy százmillió forintot költene a magyar kormány arra, hogy Londonban élő és dolgozó fiatalokat csábítson haza. Most kiderültek részletek is.

Nem is olyan régen jelentette be a kormány a Gyere haza fiatal programot, aminek keretében lakhatási és letelepedési támogatással, valamint megfelelő munkahellyel csábítanának haza fiatal magyarokat.

A program első körben kizárólag Londonra és az Egyesült Királyságra koncentrál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik) és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon.

A program célcsoportját alkotják azok a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön állással rendelkeznek és szándékukban áll hazatérni. (További részletek itt!)

Nem jön ki a matek

A program kapcsán kicsit számolgattunk, de sehogy sem állt össze a kép, nem tudtunk rájönni, mi a fenéért jönne haza egy Londonban élő, legalább egy éve állásban lévő, fiatal, a nyelvet jól beszélő szakemberek olyan multihoz, mint a Lufthansa, a Suzuki, a Grundfos.

Ezért cserébe ugyanis az esetleges honvágy tompításán kívül a kormány azt kínálja, hogy egy-másfél évig (azt ugye nem tudjuk, mi történik, ha kifut a program, elfogy a pénz, vagy a vállalatoknak megint be kell fizetni minden járulékot) félre tud tenni havonta 300-350 fontot. (A matekozás további részét itt tudjátok elolvasni.)

Folyamatos a kiválasztás

A Nemzetgazdasági Minisztérium most azt közölte, hogy eddig 282-en regisztráltak az oldalon. Ha nagyon finomak akarunk lenni, akkor érzünk a rendszerben némi csúsztatást, hiszen ahhoz, hogy egyáltalán megtudd, mit ajánlanak, muszáj regisztrálni… Na, mindegy.

Folytatva a diadaljelentést, a minisztérium szerint 24 partnercég 180 állásajánlatot töltött fel az április 22-i meghirdetés óta.

Az NGM azt is elárulta, hogy a kiválasztás alapja a sikeres interjú – tájékoztatott az NGM. Az interjúhoz úgy lehet eljutni, hogy a program szervezői továbbítják a munkáltatónak az adott állásra legmegfelelőbb jelentkező elektronikus önéletrajzát, valamint biztosítják az online interjú lehetőségét, amelyet – ha az sikeres volt – a személyes követ. Itt jelenik meg az első konkrét támogatási elem, a repülőjegy utólagos finanszírozása.

A támogatások nem automatikusan járnak, kérelmezni kell, a feltételeknek meg kell felelni az igénybe vételükhöz – tájékoztatnak, hozzátéve: minden pályázó támogatása egyedi, van, akinél a mobilitási támogatás, van, akinél lakhatási támogatás lehet szükséges.

Négy kategória

Az anyagi támogatások négy kategóriába sorolhatók az NGM tájékoztatása szerint: munkahely-keresési támogatás, amely a magyarországi állásinterjúra történő ide- és visszautazás repülőjegy-költségét tartalmazza, lakhatási támogatás, amely legfeljebb egy évig folyósítható.

Ugyancsak egy évig adható a mobilitási támogatás, amely a munkába járás költségének munkavállalót terhelő részét támogatja, valamint az egzisztenciateremtési támogatás, amelyet a munkáltató biztosít. Ennek módja munkáltatónként eltér a vállalati javadalmazási szabályzat szerint.

Szóval ha jól értjük, akkor fizetik a repülőjegyet, esetleg a busz- vagy vonatjegyet a munkába járáshoz, egy évig támogatják a lakhatást, valamint van egy megfoghatatlan támogatás, amit viszont a munkáltató ad.

Kíváncsiak leszünk majd az első tapasztalatokra…

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply