Újabb horrorsztori: a leghosszabb három hónap

2

Az alábbi történet egy többrészes sorozat darabja, melyben külföldön élő magyar szülők vallanak azokról a nehézségekről, amelyekkel azért kellett megküzdeniük, hogy gyermekük magyar anyakönyvi kivonatot, személyi igazolványt, útlevelet kapjon és így nyugodtan hazalátogathassanak vele. A bürokráciába belekeseredett szülők Facebook-csoportot is alapítottak.

„A férjem és én is angliai magyarok vagyunk, itt született a kislányom, és mivel nem voltunk még 5 éve az országban, így magyar állampolgár lett ő is. Mi az anyakönyv hivatalos fordíttatásával kezdtük, amit szerencsére meghatalmazással elintéztek otthon. Ez kb. 1 hónap volt.

Apukám közben a helyi (Gyöngyös) anyakönyvi irodával próbált egyezkedni, de nem engedtek, kellett mindkét szülő aláírása, ami egyben kiváltotta az apaságit. Ha a férjem nem lett volna jelen, akkor hivatalos apasági nyilatkozatot kérnek.

Szóval hazautaztunk a kicsivel novemberben, viszont meg kellett várni a férjem, aki csak karácsonyra kapott szabit. Csakhogy karácsonykor és két ünnep között nem dolgoznak, miért is dolgoznának. Így az év 3. napján be is telepedtünk az irodába, ahol 5 perc alatt lerendeztünk mindent. Öt percért kellett egy hónapot várni.

Itt be is jelentettük az állandó lakcímet, amihez apukám is kellett az ingatlan papírjaival és a jelenléte és aláírása egyben elismerő nyilatkozat is volt. Hurrá, elindult a magyar anyakönyvezés!

Két hét után telefonáltam a Bevándorlási????!!!!! Hivatalba, kapcsolgattak ide-oda, nem tudom, hol is kötöttem ki, de az ügyintéző egy tündér volt, el is sírtam magam.

Két hét alatt átfutott a rendszeren, szóval mehettünk az okmányirodába, mert elvileg ők is látják… Juhé, gondoltam naivan… Hát igen, a „szeretett okmányiroda”, ahol dolgoznak húszan, de harmincan sem tudtak mit mondani.

Mondtam nekik, hogy márpedig addig nem megyek el, amíg nem történik valami, így a rendszerben lévő anyakönyv a nálam lévő bejelentő és ingatlanpapírokkal kaptunk lakcím igazolót. Tízperces papírmunka miatt dekkoltunk közel két órát az irodában.

Ekkor kezdődött csak a móka. Az anyakönyv megérkezett postán január végén, feltűnően gyorsan, újabb naiv juhé. Hőn szeretett okmányirodánk benne az oly jól képzett 20 dolgozóval, elküldött, hogy vagy kerítsek egy apukát, aki aláír, vagy kerítsek egy nyilatkozatot.

Jó, lett nyilatkozat, még a WC-re menetelről is nyilatkoztunk. Volt vagy ötféle, és lám egyik sem tetszett a dolgozóknak, mert nincs benne az a mondat, hogy „engedélyezem a lányom útlevelének kiállítását…”

Sírógörcs no.1., elegem van, az okmányiroda miatt vagyunk 3 hónapja apa nélkül. Több sem kellett nekem, kerítettem egy férfi családtagot, aki írt egy nyilatkozatot, aláírtam és kész.

Nagy mosoly, „most kicseszek veletek” arccal szépen beballagtam ismét a csodás építménybe, ahol a nő, aki amúgy nem a mi ügyünkkel foglalkozott, közölte, hogy kell az apuka is.

Nekem több sem kellett, három ügyintézőt hívattam oda, mondtam, hogy bunyózzák le egymás között, mert ez nem az én saram, hogy a kommunikáció hiánya miatt nem képesek normálisan elintézni ezt az amúgy pofonegyszerű ügyet. Már a hangszínem is kezdett torzulni, de csodálatos módon csak sikerült megcsinálni. Három hónap az okmányiroda miatt. Nem is az anyakönyvezés, hanem az okmányiroda.

Hozzáteszem, most járna le a jogsim. Tavaly kérvényeztem az angol jogsit, mert én be nem megyek még egyszer. Ja, mégis, személyiért a gyereknek, de mivel van útlevele, így nem nagyon fog zavarni.

Szóval mi is megjártuk. Így olcsóbb volt, a követségen az utazással meg mindennel együtt drágább lett volna. Persze amikor visszajöttünk, akkor vált egy csomó ügyintézés ingyenessé a követségen, például a hivatalos fordítás, na de mindegy is. A világ leghosszabb 3 hónapja volt.”

A történetekhez hozzátartozik, hogy minden esetben két magyar állampolgár gyermekéről beszélünk, ugyanez a folyamat Magyarországon gyakorlatilag automatikusan, egy-két hét alatt zajlik le. Talán nem ártana a hivataloknak is (akit szeretnék megszólaltatni) felkészülni arra, hogy az elmúlt években több százezer magyar, közte sok fiatal hagyta el az országot.

Ha van hasonló történetetek, írjátok meg nyugodtan!

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Azert a sztori nekem kicsit fura: ha hivatalos, otthon honositott hazassagi anyakonyvi kivonattal rendelkeznek, akkor szerintem egyetlen szerv sem fog kerni apasagi nyilatkozatot. Ha jol tudom ez magyar jogi sajatossag: peldaul amig nem mondjak ki a valast, es a feleseg bekapja a legyet egy esetleges szeretotol, akkor is a valofelben levo ferj lesz az apuka. Az elmult idoszakban egyebkent erdekes jelenseggel talalkozam: osszefutottunk nehany parral, akik a “ferjem” es “felesegem” kifejezeseket hasznaljak az aktualis parjukra, jogi aktus (hazassag) nelkul. En mar biztos oreg vagyok hozza, es gondolom ez most valami divat lehet.

  2. Lejart jogositvanyt nem is erdemes megprobalni otthon hosszabbitani mert ha a nepessegnyilvantartoban bejelentetted a kulfoldi letelepedes szandekat akkor nem hajlandoak. Nekem igy illetve ezert lett angol jogositvanyom ami amugy tobb szempontbol is elonyos. Azt nem tudom hogy ha egyszer mondjuk 30 ev mulva hazakoltozunk akkor mit fognak mondani. Elkuldenek ujra vizsgazni vagy szo nelkul kiallitanak egy magyar jogositvanyt? Talan sosem derul ki.

Leave A Reply