Új-Zéland, illúziók nélkül

0

Új-Zélandról rengeteg jót lehet hallani, de azért természetesen ott sem fenékig tejfel minden. Még akkor is akadnak kemény pillanatok, ha az ember piacképes diplomával vág bele, mint tették azt Mátéék.

Máté és felesége Magyarországon szereztek gyógyszerész végzettséget, el is helyezkedtek vidéken, de egyszer csak azt vették észre, hogy az egész életük a gürcölésről szól.

Hiába keresték a magyar átlag többszörösét, de ez nem állt arányban a befektetett idővel, energiával, és nem látszott a vége ennek a rabszolga-tempónak.

Több ok miatt is besokalltak, így aztán körbenéztek a nagyvilágban, és megkeresték azt az országot, ami nekik is szimpatikus, és ahol szívesen látják a gyógyszerészeket.

A választásuk azért esett Új-Zélandra, mert ez az az ország, ahol nincs szükség zöldkártyára, nem kell a munkavégzéshez szinte állampolgárság. Odautaztak, és feltérképezték a helyszínen is a lehetőségeket – írta a HRPortal.hu.

Egy lakóbuszt vettek, és abban élve járták körbe a két szigetet. A déli sziget déli csúcsánál találták meg azt a helyet, amit kerestek. Bár a magyar diplomát nem ismerik el a kis országban, és ezért két évig gyógyszerészeti asszisztensként kellett dolgozniuk, de már az a munka is jelentős előrelépést jelentett a magyar állapotokhoz viszonyítva.

Nem csoda, a szigeten a lakosságnak csak alig 3 százaléka diplomás, a környéken pásztorok, bányászok, farmerek élnek, ezért nagyon becsülik a tanult embereket.

Máté a most már öttagúvá gyarapodott családdal nagyon sikeres, boldog életet él. Nem vágynak haza, hiszen megkaptak mindent, amit szerettek volna. Hiányoznak nekik ugyan a hazai rokonok, barátok után, de a magyar élet már nem vonzza őket.

Amíg Máté angolul tanult, és sok esetben nem értették a mondanivalóját, nem segítettek, hanem inkább kinevették. „Kemény, angol kultúrájú ország” – ahogy édesanyja mondta, illetve, szinte kultúra nélküli, ugyanis nincs színház, koncert, alig van 1-2 mozi a környéken. Egy európai kultúrához, pezsgéshez szokott embernek ez maga a sivárság.

A gyerekek ebben nőnek fel, és nagyon nehéz úgy felkelteni az igényt a kulturális fogyasztásra, ha helyben alig van lehetőség a kulturált szórakozásra. Ebben a kulturális környezetben a gyerekek egészen másfajta hatások mellett válnak felnőtté, ahhoz képest, mintha Magyarországon nőnének fel.

Share.

About Author

Leave A Reply