Új-Zéland, ahol ingyen osztogatnak kocsikat

0

A Mindjárt jövünk blog szerzői immár tíz hónapja élnek Új-Zélandon, saját bevallásuk szerint is lassan belerázódnak az ottani hétköznapokba, ám ennek ellenére mindig akad pár meglepő furcsaság. Ezekből szemezgettünk mi is.

– A világ első kereskedelmi bungee jumping helye Új-Zélandon van, pontosabban Queenstown mellett, a Déli-szigeten. Bence ki is próbálta, tapasztalatait egy szóval jellemezte: baaazm…

– Nagyon közkedvelt árusítási forma a becsületkasszás megoldás. Ha valakinek van valamilyen terménye (tojás, alma, citrom, paradicsom…) eladó, akkor kirak egy kis asztalt az út szélére, rárak egy mérleget egy nagy kosár eladó gyümölcsöt pl. és kiírja, hogy egy kilogramm két dollár. Működik a rendszer.

– Itt nem szokás adót csalni. Az hagyján, hogy az elmúlt nyolc hónap alatt egyszer sem merült fel, hogy feketén foglalkoztatnának minket, de itt a világ végi farmokon is minden jövedelem után befizetik az adót.

– Az új-zélandi állampolgárok több mint 25%-a nem az országban született. Vannak bőven európai bevándorlók is, de nekünk főleg a rengeteg ázsiai bevándorló tűnt fel: indaiak, szikhek, kínaiak… Az országba újonnan érkezők főleg Aucklandben telepednek le.

– Nem nagyon szokás orrot fújni, sőt társaságban nagyfokú illetlenségnek számít. Helyette szipognak az emberek, itt, mint a legtöbb angolszász országban, társaságban, étkezéseknél folyamatosan szipogni teljesen normális. Viszont számunkra egy nyugodt reggeli hangulatát nagyon le tudja rombolni…

– Új-Zéland, akárcsak Ausztrália fölött egy egész nagy ózonlyuk leledzik, ami extrém erős UV sugárzást eredményez. Ez itt a hétköznapokban úgy jelenik, meg, hogy ha az ember naptejet használ, akkor az 50 faktoros, ezt viszont mindenki gyakran teszi. Ha ezt valaki huzamosabb ideig elmulasztja minden nagyobb városban található bőrklinika, amit elsősorban nem a ráncok eltüntetésére használnak, hanem a gyakori bőrrákos elváltozásokat kezelik.

– Itt ingyen osztogatnak kocsikat. Na jó, nem örökre, csak hat- hét napra, és meghatározott helyre kell elvezetni a kocsikat. Az élet kegyetlen. Igazából a Déli-Sziget nagyvárosaiban tudjuk felvenni a kocsikat és általában Aucklandben kell leadni őket, ami egy minimum 1300-1400 km-es utat jelent majdnem egy hét alatt.

A teljes posztot még több érdekességgel itt olvashatjátok el, érdemes!

Share.

About Author

Leave A Reply