Úgy térnek vissza a magyarok Ausztriából, hogy egyre többen mennek ki

0

Ha a címnek első olvasásra nincs értelme, az nem véletlen. Annak sem sok, hogy miközben (elsősorban a kormánytól és a hozzá közel álló szervezetektől) azt halljuk, hogy egyre több magyar tér haza, eközben például az osztrák statisztikák mást mutatnak.

Érzékelhetően elkezdtek visszatérni Magyarországra a nyugat-európai országokban, például Ausztriában dolgozó magyarok.

A legújabb osztrák statisztikák szerint sose dolgozott még olyan sok magyar nyugati szomszédunknál, mint tavaly.

A két mondat ugyanazon a napon (konkrétan hétfőn) volt olvasható a magyar sajtóban. Az elsőt a kormányhoz közeli Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke mondta az állami televízióban, a második pedig egy statisztika.

Palkovics Imre azt elismerte, hogy a szabad munkaerő-áramlás miatt pontos adatok nincsenek (ugye ez igaz már a kivándorlásra is, pláne igaz a hazatérésre), de a társadalombiztosításból és egyéb bejelentésekből is érezhető, hogy egyre többen térnek vissza.

A Munkástanácsok elnöke szerint a korábban „kiürült” építőiparban és vendéglátásban is megjelentek a munkavállalók. A legtöbben Németországból és Ausztriából jönnek vissza – mondta az MTI szerint.

Palkovics Imre úgy vélte, hogy a visszaáramlás oka a magyar bérek 77 hónapja tartó szakadatlan emelkedése. (Más kérdés, hogy ez még mindig csak a nyugat-európai országok átlagbéreinek körülbelül negyedével, harmadával egyenlő.)

Azok a fránya osztrák statisztikák

Az idilli képbe némileg belerondítanak a legfrissebb osztrák statisztikák, melyek szerint sose dolgozott még olyan sok magyar Ausztriában, mint tavaly, nagyjából 92 ezren.

Az évtized kezdete és 2018 között 3,5-szeresére nőtt a magyarok száma, az emelkedés pedig folyamatos volt. A legtöbben az élelmiszeriparban és a vendéglátásban dolgoznak.

A helyzet annyira rossz Ausztriában, hogy tavaly már nagyon komoly hiány volt munkavállalókból a vendéglátóiparban, még decemberben is kerestek embereket. A közvetítők szerint ráadásul akik eddig jellemzően télre mentek hüttékbe dolgozni egyre gyakrabban maradnak nyárra is, mert a tulajdonosok érdeke egy stabil munkavállaló megtartása.

Javuló osztrák ajánlatok

Akkora a munkaerőhiány Ausztriában, hogy a tulajdonosok ott tartják az embereket nyárra is, még ha nincs is munka, mert félnek, hogy nem mennek vissza, ami a teljes szezonkezdetet hazavághatja.

Emellett az elmúlt egy-két évben javulnak az ajánlatok is. A Pénzcentrum talált több, 1800 eurós bért kínáló munkaadót is, amire még mindenféle pótlékok is jöhetnek, ráadásul kínálnak napi háromszori ingyen étkezést egész hétre és ingyen szállást, ingyenes mosási és szállítási lehetőségeket.

Mi a helyzet Magyarországon?

A helyzet az, hogy Magyarországon a vendéglátósok még mindig az átlag alatt keresnek. A statisztika szerint körülbelül a nemzetgazdasági átlag kétharmada körül vannak a fizetések, más kérdés, hogy ebben a szektorban elég jelentős szerepet játszanak a borravalók, amik viszont aligha szerepelnek a statisztikákban.

Ezzel együtt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki tanácsadója, Kovács István szerint „a munkaerőhiány komoly kihívást jelent a szállodáknak, és folyamatosan keressük a megoldást a problémára”.

Lehet még tovább bonyolítani a dolgot, hiszen több munkaközvetítő is úgy érzékelte az utóbbi hetekben, mintha elkezdett volna emelkedni a külföldön élő, de hazaköltözésen gondolkodó magyarok száma.

A Pannon-Work Zrt. vezetője szerint elsősorban olyanokról van szó, akik Nagy-Britanniában és Ausztriában vállaltak munkát.

A Prohumán 2004 Kft. vezérigazgatója is úgy tapasztalta, hogy elindult egy kisebb visszavándorlás, igaz, aki már régóta kint él és gyökeret vert, az nem jön haza, de motiváltabbak lettek azok, akikben még meg van a hajlandóság a visszatérésre.

Érdemes hazaköltözni?

Pocsék magyar fizetések

A képet tovább árnyalja, hogy ugyan három éve minden évben 10 százalék fölött nő a magyar átlagfizetés (idén júliusban már bruttó 360 ezer forintnál is több volt), csakhogy alig van olyan ország a 28 tagú EU-ban, ahol ennél kevesebbet kapnak az emberek.

Ha a nettó béreket nézzük, akkor az uniós statisztikai hivatal adatai szerint 2010-ben 6256 euró volt a magyar éves nettó átlagbér, ennél kevesebbet akkor csak a litvánok, a lettek, a románok és a bolgárok vittek haza.

A 2018-as adatok 8630 eurós nettó magyar átlagbért mutatnak, ennél rosszabbul csak a lettek, románok és bolgárok keresnek. A litván nettó bér viszont tavaly már megelőzte a magyar fizetéseket.

Ha csak a régiót nézzük, akkor Szlovákiában 9237, Lengyelországban 9512, Csehországban 11 266 euró a nettó fizetés. Az unió átlaga pedig csaknem a magyar nettó háromszorosa, 24 700 euró.

Pocsékok a magyar fizetések európai szinten

(Nyitókép forrása: YouTube)

Share.

About Author

Leave A Reply