„Úgy éreztem, nincs vesztenivalóm”

0

Snétberger Ferenc egyike a legnevesebb magyar zenészeknek, akinek munkáját külföldön is elismerik. Nem csoda, hiszen idén két évtizede, hogy Németországba költözött.

A Berlinben élő, Felsőörsön roma fiatalok oktatására saját módszerére zeneiskolát alapító gitárművész Zenei Tehetség Központja tavaly komoly problémákkal nézett szembe, és Snétberger Ferenc azt mondta a HVG-nek, hogy egyelőre nem is sikerült kikeveredni a kilátástalannak tűnő helyzetből.

A zenész még a berlini fal lebontása előtt, 1988-ban ment el Magyarországról, és azóta is ingázik. Azt mesélte, Németországban is van egy réteg, amelyik ugyanúgy fél a menekültektől, mint Magyarországon.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

„De talán többségben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy segíteni kell rajtuk akár úgy, hogy önkéntesként dolgoznak a beilleszkedésükön. Amikor elhagytam Magyarországot, úgy éreztem, nincs vesztenivalóm” – mondta Snétberger Ferenc.

„Amikor 1988-ban kimentünk az akkori Nyugat-Berlinbe, ott találkoztam először az igazi szocializmussal. Szemben az itthoni egyik albérletből a másikba vándorlással, rögtön kaptunk lakást, meg segítséget a talpra álláshoz. Ott tapasztaltam meg, hogy mi a demokrácia. Magyarországon a demokrácia csak az elképzelés szintjén valósult meg, és jelenleg is nagyon alacsony szinten áll” – fogalmazott a gitárművész.

Tíz dolog, amiért jó Németországban élni

(Fotó: Raffay Zsófia)

Share.

About Author

Leave A Reply