Tűz van, babám!

0

Nem, nem Milos Forman Oscar-díjra is jelölt cseh filmklasszikusáról lesz szó ebben a posztban, hanem egy nagyon kedves ausztrál kisvárosról. Hogyan jön ide (pontosabban: oda) a tűz? Kiderül az Ausztrália A-tól Z-ig blog posztjából.

„Pemberton egy rendkívül aranyos kis erdei város, ahol megnéztük az 1947-ben létrehozott erdőtűz figyelő állomást, ami egy 51 méteres karri fa (figyelem, nem a karácsonyfa becézése, hanem ez a fajtája) tetején kialakított figyelőpont.

Mivel ez a fa a környék fölé magasodik, gyönyörűen észre lehet venni róla, ha valahol erdőtűz indult el, és lehetett izzítani a tűzoltókat.

Anno a fa tetejére fel- vagy lemászni kb. 3 órába telt, a többi részét a napnak (már ami maradt) meg egyhelyben hesszelve töltötte a felfigyelő. Nem mondhatnánk izgalmas munkának.

Ma már persze „sokkal” könnyebb feljutni a fára egy direkt erre a célra kialakított speciális „létrán”. Ez konkrétan azt jelenti, hogy spirális alakban acélrudak vannak a fába szúra, amin szépen egyesével lehet fel- és lefele mászni.

Úgy a 30-40. fok táján kezd erősen izzadni az ember keze, lefele már nem nagyon nézelődsz, csak arra koncentrálsz, hogy jobb kéz, bal láb, bal kéz, jobb láb. Nem mondhatnánk éppen laza ujjgyakorlatnak, pedig ugye ez már az update verzió a régi háromórás feljutáshoz képest.

Pembertonban még ért minket egy érdekes meglepetés is. Az egyik utcatáblán megláttunk egy „Kovacsy Gallery” feliratot, ami elég nyilvánvalóan magyar származásra utal.

Kíváncsiságból odaautóztunk és egy fantasztikus hangulatú kis galériába jutottunk, ahol a valóban magyar felmenőkkel rendelkező Peter Kovácsy üvegművésszel csevegtünk pár órát.

Ő már nem beszélt egy szót sem magyarul, mivel ő már Ausztráliában született és sosem volt még Magyarországon. A művei világszinten elismertek, és a művészetében eljutott oda, hogy már nyugodtan mondhat nemet egy neki nem tetsző munkafelkérésre.”

Mondanunk sem kell, vétek kihagyni az eredeti posztot, itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply