Turisták rohamozzák meg a kopár szigetet

0

Fizetne kétezer dollárt (580 ezer forint), hogy húsz percet tölthessen egy kicsi, lakatlan szigeten? Ha a válasz nem, akkor talán a kivételek közé tartozik. Jövő májusban ugyanis egy csapatnyi turista eljuthat az Egyesült Királysághoz tartozó Rockall szigetre, és a helyek már be is teltek.

A csoportot 18 kalandvágyó utazó és hétfős személyzet alkotja. Ez lesz az első nyilvánosan meghirdetett út a kicsi vulkáni maradványhoz, ami az Atlanti-óceán északi részén fekszik, 420 kilométerre a Külső-Hebridáktól. A sziget 25 méter széles és 31 méter hosszú.

A túra szervezői szerint eddig mindössze kétszáz ember lépett Rockallra, az utolsó 2016-ban. Az expedíciót a skót Neil Hancock vezeti, aki 2014-ben rekordnak számító 43 napot töltött a szigeten.

Ez az egyik legnehezebben megközelíthető része a világnak, nem csoda, ha az űrben több mint kétszer többen jártak már, mint Rockallon. Korábban helikopterrel vagy motorcsónakkal lehetett megközelíteni, de jövőre Obanból indulva egy szkúnerrel közelítik meg.

Az utazás hét napig tart, de az időjárási viszonyok miatt hosszabbra is nyúlhat – ám ebből csak 18-20 perc lesz, amit Rockallon töltenek.

Neil Hancock egy interjúban nem csinált sok kedvet az úthoz, ugyanis arról beszélt, hogy sok madárürülék van a sziklákon, ami csúszós és büdös is, míg a szél és a végeláthatatlan tenger miatt hideg, sivár hely a sziget.

Rockall hovatartozása vitatott. Az Egyesült Királyság 1955 óta vallja magáénak a területet, de Írország, Izland és Dánia sem ismerte el ezt, igényt formálva a lakatlan területre. Az ír miniszterelnök, Le Varadkar azt mondta, a sziget az EU része, így meg kell rajta osztozni.

Aki most le is maradt az útról, ne csüggedjen, a szervező cég 2022-re újabb túrát tervez, igaz, az már 2200 dollárba kerül.

Álomnyaralás garantálva

(Fotó: Flickr/Creative Commons)

Share.

About Author

Leave A Reply