Túlfényezik a valóságot a határátkelők

0

Az emberek általában szeretik kicsit fényezni a valóságot, többnek láttatni akár magukat, akár a környezetüket, mint ami valójában. Különösen sokszor kapnak ilyen megjegyzést a külföldön élő magyarok – és lássuk be, néha nem teljesen alaptalanul. Az alábbi rövid, de annál érdekesebb véleményt Tibor küldte a Facebookon, méghozzá Luca nagy port kavart Facebook-bejegyzését követően, melyen a 22 éves lány arról írt, nem lát reményt Magyarországon, ahol végzett óvónőként még egy kávéfőzőt sem tud venni magának.

„Mint mindenki, én is olvastam a 22 éves lány esetét a kávéfőzővel. Sajnálatos eset, de érthető. De szerintem nem egyedülálló dolog. Rengeteg olyan ember van, akinek itt külföldön is feladja a matekot egy 50 fontos, vagy eurós kiadás.

Jöhetnek itt a pálmafás képek, meg a drága ruhás szelfik, de ennyiben meg is áll. Egy tengerpartra elő- vagy utószezonban fillérekért el lehet jutni. Olcsóbb, mint hazalátogatni.

Rengeteg olyan képet lehet látni, hogy elmegy valaki a London Eye-hoz, vagy más fizetős nevezetességhez, lő egy fotót, de arra már nincs pénze, hogy belépőt vegyen. De legalább az ismerősök látják otthon, hogy bejött az élet.

Megy a bejelentkezés egy Starbucksból, vagy egy Costából, de max. egy olcsó kávé van mögötte. De a látszat megvan. Rengeteg ember van, aki kijön, elkezd dolgozni, pár hét múlva kap overdraftot, lepucolja a számlát, elhozza az előfizus telót, még vesz valamit hitelre, lehúzza a lakótársakat, nem fizeti ki a lakbért, és szinte elmenekül a szállásról. Vagy egy másik városba, vagy haza.

Aztán előadja, hogy mekkora király volt idekinn, de szar hely az az Anglia. És neki sincs egy kávéfőzője sem.

Minden nap van valamelyik fórumon, hogy hirtelen haza kell költöznöm, mi lesz az itteni hitelemmel? Ezeknek az embereknek eszük ágában sincs visszafizetni a pénzt, máskülönben nem kérdeznék.

Millióan kérnek tanácsot fennálló tartozás felől. És nekik sincs, nemhogy kávéfőzőre való, de még egy kávéra való sem. Idekinn is megfog sok embert 10-20 fontos plusz kiadás.

Sokaknak több év ittlét óta sincs 100-200 font félrerakott pénze. Jut mindenre, főleg menő képekre a Facebookra, de ennyi.

Repülőn 10 font egy hely. Családok nem veszik meg, nem baj, majd ordít idegen mellett a gyerek, akkor úgyis átültet a személyzet. Hagyjuk már az ilyet.

Szóval eltértem a tárgytól, de itt sem megy mindenkinek úgy, ahogy azt sokan gondolják. A lényeg, hogy a kirakat rendben legyen. Hadd pukkadjanak meg otthon az ismerősök.

De nagyon sok embernek idekint sincs kávéfőzője, csak egy ugyanolyan üres zsebe, mint amilyen üres az élete.”

22 évesen mentem el Magyarországról

Share.

About Author

Leave A Reply