Túlélve egy földrengést

0

Európában élve azért viszonylag ritka a komoly földrengés, a világnak azonban vannak olyan – ilyen szempontból – kevésbé szerencsés részei, ahol a természeti katasztrófák jóval gyakrabban fordulnak elő.

Amerikában élő ismerőseim például már-mát természetesnek veszik a tornádókat, az embertelen hóviharokat, és az egyéb nyalánkságokat. Nem sokkal jobb a helyzet (sőt…) a Fülöp-szigeteken sem, ahol a 90 millió fülöpke blog szerzője élt át egyszer egy 7,2-es erősségű földrengést. Nézzük, mi is történt!

„Reggeli után visszamentem a szobámba összepakolni a cuccom, hogy nekivágjak a hazafele vezető rögös útnak, mikor úgy éreztem, mintha hullámozna alattam a talaj.

Gondoltam is, hogy francba még mindig érzem a tenger hullámzását – előző nap kint voltam a vízen, ami elég haragos volt, és ha sok időt töltesz el a hullámok között, akkor utána a parton is azt érzed mintha még ott lennél a vízen, a hullámzásban. Aztán láttam, hogy nem csak én érzem a hullámzást, hanem a tárgyak is mozognak a szobában.

Fejemben elkezdtem végigpörgetni a tanultakat az általános iskola első osztályától. Majdnem eljutottam a másodikig is, mire bevillant, hogy ez bizony földrengés. Hoppácska, kiszaladtam gyorsan, nehogy felettem dőljön össze az épület. Szerencsére egy perc alatt vége lett a rengéseknek és nem lett semmilyen kár. (…)

A második felvonás délután volt, mikor már a reptéren voltam és becsekkoltam mindent. Ültem a váróban, és mint akinek japán vér csörgedezik az ereiben, észre sem vettem, hogy földrengés van, amíg el nem kezdtek sikongatni a nők.

Akkor kezdtem el érezni, hogy bakker, megint inog a talaj a lábunk alatt, csak itt most közel sem vagyok olyan jó helyzetben, mint reggel, mert nem tudok csak úgy kiszaladni az épületből. Meg a tömeg is kezdett pánikolni, aztán hiába csak 1.5 méter magasak az emberek, ha 10-en átfutnak rajtad, akkor azt már megérzed.”

A történet legkevésbé sem vicces vége, hogy az akkori földrengésben egyébként több tucat ember életét veszítette, épületek dőltek össze. Minden mást, pár képet is elolvashattok és megnézhettek a 90milliófülöpke blogon!

Share.

About Author

Leave A Reply