„Tudtam, ha nyernek, akkor én megyek”

1

A választásokat követően pár napig alaposan megugrott a külföldi munkavállalásokra vonatkozó keresések száma, ami aztán visszaesett, de akadnak olyanok, akik nem csak mondták, hogy elmennek Magyarországról, de így is tettek.

Közéjük tartozik a közgazdász Karina és két gyermeke, aki annak ellenére vág neki a határátkelésnek, hogy Magyarországon saját bevallása szerint is jól él, anyagi gondjai nincsenek.

„Elvi síkon korábban is gondolkodtam a kivándorláson, de mindig csak mi lenne, ha jelleggel. A választások előtt viszont nagyon megcsömörlöttem attól a miliőtől, ami kiéleződött a kormányzati propagandában. Tudtam, hogy ha nyernek, akkor én megyek innen” – mesélte a Magyar Narancsnak.

„A közéleti légkör egészen döbbenetesen mérgező, a sorosozó, migránsozó plakátok, a stadionok, miközben mi visszük a papírt az iskolába, mi rakjuk össze a bútorra valót, mindez felőrölte az idegeimet. Ez az ország nem halad előre sajnos” – tette hozzá.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Karináék végül London mellett döntöttek, a választások másnapján elkezdték szervezni a költözést, és végül július végén el is indultak. A nő egyelőre nem talált a végzettségének megfelelő munkát, de szerinte ez természetes, reméli, később tud majd váltani.

Volt segítsége is, a már öt éve a szigetországban élő öccse segített az ügyek intézésében.

„Ahányszor hazajön, kiakad, hogy itt milyen ingerültek és bunkók az emberek a mindennapokban, a kinti udvariassághoz képest. Pár nap alatt már mindig kényelmetlenül érzi magát és menne vissza. Napi szinten figyeli az itteni politikát, és rendre felháborodik” – tette hozzá Karina.

Azt egyelőre nem tudja, visszatérnek-e valaha Magyarországra. „Olyat egyszer sem éreztem azóta, hogy inkább maradjunk. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a gyerekeim itt nyitott, értelmes világpolgárrá válhatnak, hogy az lehet belőlük, amit csak akarnak. Nem, ezt itt nem tudom most elképzelni.”

A teljes cikket itt olvashatod el.

Mitől függ a külföldi boldogulás?

(Fotó: Romsics Balázs)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply