A trükkös norvég kormány és a fele adó

0

Tulajdonképpen a maga nemében zseniális a norvég kormány, hiszen az országban decemberben csak fele jövedelemadót kell fizetni – persze más kérdés, hogy nem is teljesen úgy van az azért, ahogyan elsőre tűnik.

A nagyon magas adók (és árak) országában az életszínvonal is az egekben van persze, mindemellett vannak olyan apró trükkök is, melyekkel így, az év végén boldogabbá teszik az embereket.

Például hogy decemberben csak fele jövedelemadót kell fizetni (júniusban meg semmit), hogy az embereknek több pénzük maradjon karácsonykor ajándékot vásárolni, és boldogabbak legyenek.

A trükk az, hogy ugyan júniusban és decemberben tényleg nulla, illetve fele jövedelemadót vonnak le a fizetésből, ez valójában nem ajándék – írta az Index.

A rendszer úgy van kitalálva, hogy az év első hónapjaiban előre kifizettetik az emberekkel azt az adót, amit júniusban majd nagy kegyesen nem kér el az állam; és hasonlóan, a decemberi fele adót is beszedik előre ősszel.

Vagyis ha az egész évet nézzük, mindenki rendesen befizeti az adóját, csak hol egy kicsit többet a kelleténél, hogy kevesebbet. Ezt felfoghatjuk úgy is, hogy minden norvég dolgozó fél éven keresztül kamatmentes hitelt nyújt az államkasszának, amit aztán az adóhivatal azzal törleszt, hogy egy havi adót elenged (vagy lefelez) mindenkinek. És az emberek még örülnek is ennek.

A dolog működése egyáltalán nem közismert még Norvégiában sem, ezért sokan direkt túlórákat és extra munkát vállalnak novemberben, „mert úgyis csak fél adót kell fizetni utána”.

(Fotó: pixabay.com/fuyounger0)

Share.

About Author

Leave A Reply