Tovább ütik a kínaiak a Rolls-Royce-t

0

Kína nem akarja elengedni a Rolls-Royce elleni harcot, és hát voltaképpen miért is tenné, elég nagy a piaca ahhoz, hogy azon megéljen egy erősen a brit márkára hajazó luxuslimuzin – pláne töredék áron.

A Hongqi H9 bevallottan a Rolls-Royce Ghost (és mondjuk a Mercedes-Benz S-Class) vetélytársának készült. Igaz, már tavaly év elején bemutatták, nagyjából mintha nem is történt volna semmi – igaz, akkoriban a világ figyelmét olyan apróság kötötte le, mint egy új, addig nem hallott furcsa vírus, holmi Covid-19 megjelenése.

A Hongqi zászlóshajója már más tészta, az L5-ről annak idején mi is írtunk, nem utolsósorban azért, mert Jeremy Clarkson is tesztelte a Grand Tour egyik epizódjában.

Az L5 még 2016-ban jelent meg, akkor 800 ezer (!) dollárért adták, ami még úgy is brutális, hogy 6 literes V12-es, 402 lóerős motor hajtja, intelligens négykerék-meghajtású technológia, és még pár nyalánkság is akad benne.

A retrodizájn sem véletlen, ugyanis az autót állítólag Mao 1960-as évekbeli Hongqi CA770 szedánja ihlette. A név egyébként vörös zászlót jelent, szóval aligha meglepő, hogy a márka gyorsan a kínai pártelit kedvence lett.

Kissé furcsa a kínai luxusautó

Visszatérve a Hongqi H9-re, az most úgy került elő, hogy a Wheelsboy néven futó videós készített róla egy elég részletes epizódot, ami már csak azért sem baj, mert ez a modell sokkal jobban néz ki, mint bármelyik másik a márka kínálatából. (Ehhez alighanem van némi köze a Rolls-Royce volt dizájnfőnöke, Giles Taylor 2018-as leigazolásának is.)

Ezzel együtt is a H9 kicsit olyan, mintha a kínaiak különböző luxusmárkák darabjait másolgatták volna le és pakolták volna össze egy autóvá. Van benne egy kis Rolls-Royce Ghost, némi Mercedes-Benz S-Class, de nyomokban Cadillacet és BMW 7-est is tartalmaz.

Ha valaki képes ettől eltekinteni és nem zavarja az sem, hogy az utasfülke sem teljesen hozza azt a finom kidolgozottságot, amit a megcélzott kategóriában elvárnánk, az voltaképpen akár jól is járhat az autóval.

A vevő egy kétliteres, négyhengeres, 252 lóerős kisebb és egy háromliteres V6-os, 280 lóerős nagyobb motor között választhat, ami egy ekkora karosszéria esetében nem változtatja versenyautóvá a H9-et, de hát nem is ez a cél.

A jó hír viszont az, hogy a Hongqi H9 indulóára 45 ezer dollár (kb. 13,5 millió forint), ami soknak semmiképpen sem nevezhető.

A kínaiak megépítik a jövő városát

Share.

About Author

Leave A Reply