Totális káosz Franciaországban

1

Sztrájkok, tüntetések, akadozó üzemanyag-ellátás – Franciaországban egyre súlyosabb a helyzet a munka törvénykönyve tervezett módosítása miatt indult tiltakozások nyomán. Mi lesz így a labdarúgó Európa-bajnoksággal?

Teljesen kaotikussá vált az elmúlt napokban a helyzet Franciaországban, ahol az olajfinomítókban dolgozók sztrájkja miatt immár napok óta akadozik az üzemanyag-ellátás, amit munkabeszüntetések és tiltakozások súlyosbítanak.

Ha ez nem lenne elég, az ország tizenkilenc atomerőművében a dolgozók 24 órás sztrájkot szavaztak meg, ami persze nem jelenti azt, hogy teljesen leállítanák a reaktorokat, de csökken a termelés, ami több megyében máris áramkimaradásokat eredményezett – tudósít a helyszínről az InfoRádió.

A vonatok és a repülők egy része nem közlekedik, de számos városban a tömegközlekedésben is fennakadások vannak. A nyomdai dolgozók sztrájkja miatt az országos napilapok nem jelentek meg, miközben az érdekvédők több településen utcai demonstrációkat és forgalomlassító akciókat tartanak.

Vajon milyennek látják a francia oktatás helyzetét az ott tanító magyar pedagógusok?

A tiltakozások fő szervezőjének számító CGT szakszervezet vezetői továbbra is a munka törvénykönyve módosításának a visszavonását követelik. A legnagyobb bajuk azzal van, hogy a változtatás lehetővé tenné a munkaadóknak, hogy vállalati szintű megállapodásokat kössenek alkalmazottaikkal.

Ez a szakszervezetek szerint teret adna az átlagosnál hátrányosabb megállapodásoknak, ugyanakkor a kormány és a munkaadók úgy látják, ez tenné lehetővé azt, hogy a cégek könnyebben alkalmazkodjanak a piaci kihívásokhoz.

Elemzők szerint a jelenlegi konfliktus tovább erősödhet, egyrészt azért, mert a kormánynak muszáj átvinnie a módosítást, ezt várja el tőle ugyanis a brüsszeli vezetés, tehát nem hátrálhat meg.

Másrészt a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a lakosság 70 százaléka szerint a további feszültségeket elkerülendő, a kormánynak vissza kellene vonnia a vitatott törvényszöveget, sőt 60 százalékuk az állam-, illetve a kormányfőt teszi felelőssé a kialakult helyzet miatt.

(Fotó: euronews.com)

Franciaország: a honvágytól a rakott krumpliig

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. A franciaországi helyzetre reagálnék pár szót, mert napközben kevés időm lesz.
  Szóval a helyzet az, hogy a jelenlegi munka törvénykönyve extrém módon „védi”a munkavállalót. Egy CDI-s dolgozó (contrat à durée indeterminée – határozatlan idejű szerződés) gyakorlatilag mindent megkap. Nem lehet elküldeni szinte semmilyen indokkal. Gyakorlatilag, ha akarja „nyugdíjas állása van”. Ez persze nem jó a cégeknek, hiszen a mosatni világban gyorsan kell reagálni a piaci hatásokra. Ezért rugalmatlan a külföldi (lényegében a német) konkurrenciával szemben. Ami versenyképességi hátrány. A mostani módosítás ezt a rugalmatlanságot szeretné megszüntetni, na nem olyan vészes módon, lényegében a német szintre vinnék le a szabályozást, ami azért magyar szemmel nem a világ vége… Egy része meg vonatkozik a túlóra szabályozásról, például a 25-50%-os túlóra elszámolást is lehetővé tennék, hogy a vállalatok saját maguk állapítsák meg minimum 10%-ban (OK, valószínű, hogy a gyakorlatban akkor ennyi lesz). Megkönnyítenék a CDI-sek elbocsátását is, a dolgozók jelentős részének a főleg a CGT-nek (Confédération générale du travail – szakszervezeti szövetség) nem tetszik. A munkáltatók viszont a szigorú jelenlegi szabályozás miatt nem szívesen vesznek fel CDI-s alkalmazottakat, helyette CDD-seket vesznek fel meghatározott időre. Tehát, azáltal, hogy extrém módon védik a CDI-seket, pontosan beszűkítik a vállalatok mozgásterét a CDI-sek alkalmazására (ezt persze egy olyan ember, aki eleve CDI-s nem érzékeli, és a megszerzett helyzetét védi).
  A szakszervezeti szövetség is (CGT) is főleg az olyan dolgozók „érdekeit” védi.

  Valójában a jelenlegi szabályozás csak egy szűk csoportnak érdeke: a CGT-s szakszervezeti vezetőké. Valójában ők élnek jól a szakszervezeti dolgozók szervezetének irányításában. Viszont az utóbbi időszakban sokat csökkent a súlyuk. A 70-es években 2,5 millió tagjuk volt, ma 700 000 körül van (ráadásul ne feledjük, hogy akkoriban Franciaország lakossága 50 millió körül volt és most 66, tehát a súlyuk még nagyobb volt).
  Ez kapóra jött a CGT-nek is, hiszen a vezetők így „bizonyíthatják”, hogy „mekkora szükség van rájuk”. Valójában viszont a merev szabályozás miatt a francia cégek hosszabb távon nem mernek francia munkaerővel dolgoztatni. Gondoljunk csak bele, hogy a Renault is mekkora gyártó kapacitást épített ki Spanyolországban, vagy a PSA-nak is a legnagyobb gyára Galíciában van. Ha a szabályozás körülbelül olyan „szigorú” lenne, mint a német, az ilyen termelő beruházások visszajönnének (vagy legalábbis a jövőben nagyobb eséllyel képződnének Franciaországban)

  A kialakult üzemanyag hiányról pár szó. Valójában az van, hogy miután a finomítóban főleg CDI-s dolgozók dolgoznak (hisz mi van biztosabb állás, mint az olajipari? Olaj mindig kell, néha kicsit kevesebb, néha kicsit több) ezért ők érintve érzik magukat.
  Egyébként ilyen benzinhiány már volt Franciaországban. Sok volt, ami ennél súlyosabb. (68-ban 74-ben a 90-es években négyszer, 2000-ben 2008-ban is hasonlóak voltak.)
  Ja, és minket nem érint, mi Luxembourgban tankolunk… 🙂
  Ugyanakkor azt is láttam, hogy például este már kezdett egy kicsit több szó esni a károkról. a BFMTV-ben, tegnap már azt is elemezték, hogy mekkora károkat okoz az üzemanyaghiány. Szállodákat mutattak Bretagne-ban meg Normandiában, ahogy üresen tátonganak. Több megszólaltatott is azt mondta, hogy extrém rossz országimázs a sztrájk. – Szerintem azért lassan lesz elmozdulás, és lecsillapodnak a kedélyek.

Leave A Reply