Törökös karácsonyi készülődés

0

Aki úgy véli a poszt címét olvasva, valami hiba lehet a kréta körül, annak csak elviekben van igaza. Hiszen ugyan kétségtelen, Törökország lakóinak elsöprő többsége muszlim, így elvileg a karácsonyhoz sincs sok közük, az élet (és a kereskedelem) azért ennél bonyolultabb. A Törökországban élő CyberMacs mai posztjából ezen a fontos kérdésen túl arra is fény derül, mi minden kapható ilyentájt a bazárokban és a bevásárlóközpontokban. Szóval szórakoztató utazásra indulunk, a képeket pedig külön köszönöm a szerzőnek.

„Törökországban (és főleg Isztambulban), aki csak tehette, már réges-régen felállította a karácsonyfát. Igaz, azt meg kell hagyni, hogy az ország 99,8% muszlim, nem keresztény. És így valójában itt nincs is olyan, hogy karácsony.

De akkor hogyan lehet az, hogy mégis rengetegen állítanak karácsonyfákat, az üzletek pedig tele vannak Mikulásokkal, karácsonyi díszekkel, és még inkább karácsonyi akciókkal??

A fakérdés

Mindenek előtt azt ne felejtsük, hogy a fa eredetileg nem volt az ünnep része. És ugyebár Betlehem sem egy fenyőerdő közepén található. Hanem germán téli napéjegyenlőségi és egyben vallási ünnep. A szerint a világosság és az sötétség harcol a világuralomért, és ahol az emberek úgy segítenek, hogy fákat gyújtanak fel.

De aztán a korai keresztények azt mondták, hogy ez pogány dolog, nem illik az erdőt felgyújtani. Még akkor se, ha éppen mindent hó borít és így mégsem fog a fél országrész leégni.

Így legközelebb ezek a pogányok mást kezdtek felgyújtani. És ugyan mi éghetőt lehet találni a közelben, ami nem az erdő? Hmm… talán valamelyik uralkodó háza? A királynak a palotája? Vagy csak az egyházfő kunyhója?

Szóval hamar úgy döntöttek az egyházi vezetők, hogy jobb lesz, ha ez a fenyős dolog mégis benne marad a használati utasításban. És az egész ünnepet úgy alakították, hogy pont a napéjegyenlőség napjára essen. Micsoda véletlen!

Az örmény keresztények

Eredetileg ugyanis nem december 25-26-án volt a karácsony, hanem január 6-án. Legalábbis az örmény keresztények így gondolják. Ezen kívül még azt is büszkén gondolják, hogy övék volt a világ első keresztény országa. Tehát övék az eredeti. Mindenki másé csak másolat, és az olyan is. Lásd, még a karácsony napja is rossz helyen van…

Ma Isztambulban jelentős (kb. 60.000) örmény kisebbség él, és számtalan templomuk van (számokkal kifejezve ez a számtalan: 55). És ők a mai napig járják az igazak útját, és ünneplik a karácsonyt január 6-án.

Az ortodox keresztények

Mellettük viszont szintén jelentős számban élnek az ortodox keresztények is. Hiszen alig néhány évszázada még Isztambul, azaz Konstantinápoly volt a keleti kereszténység központja. Éppen ezért az ő létszámuk meghatározása már nehezebb.

Ebbe a táborba tartoznak a görögök, bolgárok és az oroszok is. Meg még sokan mások, akik az elmúlt bő 2000 év alatt ide tévedtek és itt ragadtak. Akár karddal, akár tüzes nyíllal, vagy akár fényképezőgéppel. Ez utóbbi csoport a leginkább vérszomjas, vigyázzunk velük!

Nekik 75 templomuk van. Ezt pontosan tudjuk, mert a templomok nem szoktak mindenfele elmászkálni. Bár arra volt már példa, hogy egy-egy templomot odébb toltak, hogy jobban érje a levegő.

Az ortodox keresztények, kik a valódi igaz utat járják. És mint ilyenek, csak nem fogják az eretnek, nyugati keresztény Gergely pápa naptárját használni. Nagyon is jó az a naptár, amit még Julius Caesar talált ki. Igaz, ő nem volt keresztény, de legalább eretnek sem. Meg különben is, biztosan keresztény lett volna, ha nem születik bő 100 évvel korábban…

Ők már a megreformált időpontban tartják a karácsonyt, ami pontosan december 25-e. Jó, hát azóta a naptár kissé elcsúszott, és ez az időpont most már január 7-re esik. De történtek nagyobb furcsaságok is az évszázadok során…Ott van pl. a Nyúl a színes tojásokkal…

Mi a helyzet a törökökkel?

A törökök nem tartják a karácsonyt. Viszont nem is szeretnek az olyan dolgokból kimaradni, amiben angyalkák, puttonyos (pláne szakállas) pirosruhás emberkék, és villogó színes lámpák vannak (Sokak szerinte ez az egyetlen ok, amiért Ankarában vannak közlekedési lámpák). Látható, hogy a Húsvéti Nyúl micsoda hátrányból indul!

Tehát karácsony nincs. De azért egy fenyőfát csak fel lehet állítani a nappali közepére, nem? Hiszen ez olyan, mint a rózsa… csak nagyobb… meg keményebb. De ugyanúgy szúr!

Meg a színes villogó lámpákat mégse lehet a falra ragasztani. Abban pedig mindenki egyetért, hogy ilyenre minden háztartásban szükség van. Vagyis mindenképpen szükség van egy fára a nappaliban.

Törökül a Szenteste Noel gecesi. A Noel jelenti a Mikulást (aki, mint tudjuk, a nyári időszakot Antalyaban tölti). Csak hát ugye a Mikulásnak december 6-án illik jönnie. Kivéve ahol nem.

A karácsonyfa neve yılbaşı ağaçı. Ez meg azt jelenti, hogy újévi fa. Vagyis az az ünnep, amit valójában nem ünnepelnek, az újévkor van. Meg az előtte lévő napon.

Meg hát az a karácsonyfa olyan jól néz ki! Tele van színes lámpákkal, díszekkel, nem is beszélve az angyalkákról! Semmi értelme egy ilyet megvenni, ha nem lehet hónapokon keresztül benne gyönyörködni. Legjobb lesz, ha már november elején beszerezzük a fát. Ha ügyesen csináljuk, már az előtt feltölthetünk egy fenyőfás-selfies képet a netre, mielőtt a többiek megelőznének minket.

Ráadásul mivel a karácsony nem ünnep, így nincsenek is rá konkrét szabályok. Mindenki akkor állítja fel a fenyőfáját, amikor csak akarja. És mindenki akkor bontja le, amikor akarja. Vagy ha már olyan régi, hogy magától összecsuklik.

Csak mert véget ért a karácsony, még nem kell mindent összepakolni. Hiszen olyan szép az egész! Színes lámpák, angyalkák, és persze a piros ruhás szakállas ember. Nyugodtan ott maradhat még a nappali közepén néhány hónapig.

A bazár

Ilyenkor, karácsony és újév közeledtével egy külön karácsony bazár jelenik meg a fűszerbazár mellett. Mindössze 200 m-es az a szakasz, mégis akár 2 óráig is eltarthat a bejárása. Itt pedig mindent lehet kapni, amit csak elképzelünk. És még több olyat, amit el nem tudnánk képzelni!

Mindjárt itt a fenyőfa. Szép, csinos, és műanyag, így jobb, mint az eredeti. Hiszen az erőben levő mind unalmas zöld, ami nem is biztos, hogy illik majd a tapétához.

Szerencsére a bazárban kaphatunk fehér, narancssárga, lila, de még rózsaszín karácsonyfát is! Már csak az olyan hiányzik, ami világít a sötétben. De biztos, hogy egyszer lesz ilyen is.

Tehát ilyenkor tényleg érdemes elmenni a bazárba. Annál is inkább, mert Törökország ugyebár nem az EU része, így sok szabály is enyhébb. Mi sokkal nyitottabbak vagyunk Kínára, amit az ázsiai ország (mert mi már Európa vagyunk) bőséges konténerszállítmányokkal hálál meg.

A teherhajó érkezéséről általában úgy értesülhetünk, hogy akkor mindent ellep ugyanaz az egy dolog. Olyankor a bazárban mindenhol ugyanaz a Mikulás található. De még ha elmegyünk a város másik végére, akkor ott is ugyanaz lesz. Vagyis teljesen felesleges elmenni a város másik végére.

Sőt! Igazándiból a bazár másik végére sem lenne értelme elmenni, de mégis. Hiszen minden boltban van valami különlegesség, ami csak nála kapható.

Ezen kívül az EU-n kívüliségnek másik nagy előnye, hogy rengeteg olyan izzósor kapható, amit esetleg nem engednének be az Unióba. De talán még a közelébe sem. Az pedig, hogy néhány biztonsági rész hiányzik, nagyban csökkenti a termék árát.

Jó, hát Ali bácsi is világítani fog, ha megfogja, de hát úgyis kültérre megy, akkor meg nem mindegy? Az interneten pedig nagyon jó receptek vannak, hogy milyen ételeket készíthetünk a félig átsült galambokból.

Ha meg esetleg mégis felgyulladna a ház, akkor meg legalább lesz mit az Facebookra kirakni. (Ha bővebben is érdekelne, mi mindent lehet egy isztambuli bazárban kapni, akkor itt folytasd!)

A bevásárlóközpontok

Törökországban (is) a bevásárlóközpontokban (törökül: AVM – alışverış merkezi) zajlik a hétköznapi üzleti élet. Isztambulban több, mint 100 bevásárló központ van. Így az első lépés az, hogy becsábítsák a potenciális vásárlókat az épületbe.

Éppen ezért karácsony előtt feldíszítik és kicsinosítják a bevásárló és szórakozó helyeket. Sokszor a többieket megelőzve igencsak korán: október közepén, elején… meg ha nem felejtik el levenni a tavalyi díszeket, akkor ugyebár nyáron is fényképezkedhetünk a karácsonyfával. Fürdőgatyában… sárga kacsás úszógumival…

Egyik másik hely roppant hangulatos, meg látványos. Mint pl. a Capitol AVM volt néhány éve, ahol egy jópofa Mikulásfalvát alakítottak ki.

Mint minden évben, idén is a fő ellenpéldánk a Metrocity AVM, amelyik valahol a 2000-es évek elején megragadt az időben, és nem sikerült észrevenni, hogy közben telnek az évek* és azért valami kreativitást is elő lehetne szedni. A díszek mindig teljesen ugyan azok, hogy a BUÉK (törökül: Mutlu yıllar!) mellett változik az évszám.

* Ők olyannyira meg vannak győződve, hogy még mindig 2005 van, hogy pl. az autóparkoló liftjét azóta se nézték meg, hogy egyáltalán működik-e még. Mert mondjuk az ajtó nem igazán nyílik ki. De azért valami zörög odabent (talán egy korábbi vásárló?).

Persze a díszítés, az csak díszítés. Ami szép és jó, talán még illatos is (megenni azért nem lehet). De nem ez lenne Törökország, ha nem adnának bele mindent a látványba.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem fognak megállni annál, ha csak néhány millió világító lámpát felszerelnek. Valamit még kell hozzátenni, hogy a vásárlók lefotózzák, és feltöltsék a közössé médiába (meg blogot írjanak róla).

Ilyen lehet pl. a műhó. Igen, műhó. Mégiscsak 15 fok van kint, tiszta tavaszi hangulat. Semmi olyasmi, ami a karácsonyra emlékeztet. Az ember el is felejti. De egy kis műhó! Mindjárt eszünkbe jut, hogy tényleg! Hiszen tél van! És nem zoknit vásárolni jöttem ide, hanem elkölteni a pénzemet karácsonyi ajándékokra!

No meg jó móka beállni egy ilyen havas képre, majd elküldeni az ismerősöknek, hogy Isztambulba megjött a hó! – utána pedig levesszük a sapkát, sálat, és egy darab pólóban kiülünk a Boszporusz-partjára teázni. Persze csak ha éppen nem esik az eső…

Furcsa karácsonyfák és hóemberek

De nem csak az épületek lehet díszesek. Hiszen ezt a telefonba belemerülő emberek talán csak akkor veszik észre, ha eléjük ugrik egy fal, oszlop, mozgólépcső. Mennyivel jobb az, ha mindjárt egy karácsonyfa ugrik a gyanútlan járókelők elé!

Bizony, ilyen mobil karácsonyfákkal is lehet találkozni. Hazavinni azért elég kockázatos. Mert bár nem szúr úgy, mint az igazi, de otthon valaki egészen biztosan nagyot fog ütni a sodrófával.

Más helyen, más időben, más esettben mindjárt más dologgal lehet találkozni. Idén a Zorlu AVM-ben táncoló csengőket láthatunk.

Ezek kívül mindenféle hóemberek is láthatóak, ha már egyszer hó nincs, azért valahogy érezzük úgy, mintha mégis lenne.

Itt van mindjárt egy eszkimó hóember, igluval. Meg nagykabátban, mert hát tényleg rettenetesen hideg van! Tisztára, mintha tél lenne!

Meg még (gonoszul) vigyorgó kínai hóemberek is vannak ám!

Más vigyorgó hóembereket is láthatunk.

Itt egy csoki-cukor-hóember is.

És napszemüveges hóember is. Ilyen időben ez csak természetes.

Ne tévesszen meg senkit a háttérben álló miniszoknyás lány, ő nem hóember. Hiába klikkelünk a képre a nagyobb méretért, ő akkor sem válik hóemberré. Jól láthatók a lábai, melyek egészen biztosan nem hóból vannak. Nem is érdemes nézegetni… <- ezt a hátam mögött mondja valaki, akinek a kezében sodrófa van…

A karácsonyi vásárok

De nemcsak ilyen karácsonyi különlegességek rejtőznek a bevásárlóközpontokban. Hiszen a nevük lényege is a vásárlás. Így ilyenkor igazi, hangulatos (leszámítva a 10-15 fokos hőmérsékletet) karácsonyi vásárokra bukkanhatunk.

Igaz, forralt bor, és kürtöskalács nincs, meg fagyoskodás sem. De ezeket leszámítva teljesen olyan, mint bármely európai városban az ilyenkor szokásos karácsonyi vásár. Ráadásul a vásár nem is ér véget december 24-én, hanem egészen az év végéig tart.

Vehetünk mindenféle édességet és mindenféle mikulást. Meg mindenféle mindenfélét.

Oké! Ez a szokásos karácsonyi dekoráció. De mi van a boltokkal? Mégiscsak ők a bevásárlóközpontok főszereplői?

Az akciók

Nos, ilyenkor különleges karácsonyi akciók vannak. Egyébként is különleges akciók szoktak lenni. Különleges nyári akciók. Különleges őszi akciók. Különleges tavaszi akciók. Különleges hétvégi akciók. Meg különleges elmúlt már 8 óra és ma is dolgozni kell akciók. Most pedig közeleg a karácsony, így különleges karácsonyi akciók vannak.

De nemcsak arról van szó, hogy hatalmas 30-50-70%-is kedvezmények vannak (vagy legalábbis az van kiírva, míg valójában…), meg hogy négyet veszünk, de kettőt fizetünk, vagy hogy a váza mellé jár egy ajándék mosógép; hanem most tényleg mindenki akciózik. És most Törökországban vagyunk, ahol az akciókat komolyan veszik. És össze is lehet vonni!

Mindjárt indulásként kapunk kedvezményt az X termékre. De ha törzsvásárlók vagyunk (és a törökök mindenhol törzsvásárlók, ott is, ahol még sosem jártak), akkor további engedményeket kaphatunk.

No meg ott vannak az összegyűjtött pontjaink. Azok is, amiket ebben a boltban szereztünk, meg azokat is, amiket teljesen máshol. Például ha veszel cipőt, akkor kapsz mellé egy kenyérsütő gépet. Vagy ezen évben összesen megittál 4000 liter kávét és túlélted, ezért jutalomból 20 százalékkal olcsóbban vehetsz mosógépet.

Mindezek mellé kártyával fizetünk, akkor kérhetjük, hogy azt a csomag zoknit / mosógépet / zenélős kávéfőzőt / Batman alakú süteményformálót nem egyben fizetjük, hanem 48 havi kamatmentes részletben.

De mivel karácsony van, ezért a bank rátesz még egy kedvezményt. Plusz a részleteket 3 hónappal később kezdjük el fizetni. Ja, és kapunk mellé pontokat, amin könyvet, heavy metal pólót, felhúzhatós tűzoltót, családi méretű fogkrémet, pelenkát, stb-t vehetünk.

Aztán ott van hozzá, hogy a mobil szolgáltató is adhat valamilyen akciót. Ha igazoljuk az előfizetésünket, akkor kaphatunk további kedvezményt, ingyenes házhoz szállítást, strandbelépőt, stb.

És mivel karácsony van, mindez sokkal fokozottabb. Nem lehet egyszerű ilyenkor eladónak lenni. Kíváncsi is lennék, milyen matematikai kérdéseket kaphatnak a felvételinél.

A) Megy egy autó 90 km/h-val A városból B városba, de útközben megáll tankolni. 20 liter benzint vesz az illető, melyhez a klubkártyán kívül A Z bank kreditkártyát is használja, mely a 20% kedvezmény mellett 17 havi kamatmentes részletfizetést nyújt, és felhasználja a 180 km-el ezelőtti kávézóban összegyűjtött pontokat. Mellé vesz egy kólát, amitől automatikusan további 5%-ot kap a teljes vásárlásra, plusz egy ingyen pizzát. Kérdés, hogy ezek után hány liter akciós ablakmosó folyadékot kell vennie, hogy megkapja az ajándék plüssmackót?

B) Mi történik, ha főhősünk még ÁFÁ-s számlát is kér?

A dekoráció

Már csak egy dolog maradt hátra: a boltokat is ki kell dekorálni. Van, ahol megelégednek annyival, hogy néhány millió lámpával telepakolják a bolt bejáratát. De hát ennyi egy átlagos török kamionban is van. Így ez még nem lesz nagy szám. Néhány bolt viszont tényleg odafigyel, hogy valami egyedit alkosson.

A rekordot a nyitóképen látható bolt viszi, ahol a karácsonyfa és a háttér szétszedett telefonokból van, míg a hó töltőkből.”

Ha szívesen olvasnál még a törökországi életről szuper írásokat, akkor látogass el az Isztambul kalandok blogra.

Share.

About Author

Leave A Reply